`DJ' Curovic kan weer tegen een stootje

Na negen maanden van blessureleed keerde Dejan Curovic (31) gisteren terug bij Vitesse in de spits. De Serviër bereidde het laatste doelpunt voor.

Maar liefst acht Nederlanders telde de opstelling van Vitesse, dat aan het begin van dit seizoen nog als een vreemdelingenlegioen werd afgeschilderd. Trainer Edward Sturing koos na de afgang tegen FC Den Bosch, een 2-1 nederlaag, voor meer loopvermogen. Daarom moesten enkele buitenlandse balgoochelaars gisteren vanaf de bank toekijken hoe Vitesse met 3-1 won van Willem II. Topscorer Pierre van Hooijdonk scoorde twee keer en bracht zijn totaal op zeventien competitietreffers in evenveel wedstrijden.

Als dank voor bewezen diensten kreeg Van Hooijdonk in de slotfase een applauswissel. Zoals het een toegewijde speler betaamt, ging hij niet meteen douchen maar nam hij plaats in de dug-out. Na een paar minuten sprong de lange spits bijna een gat in het dak van het Gelredome. Zo blij was hij met de invalbeurt van Dejan Curovic. De Serviër was nauwelijks in het veld of hij kapte en draaide bij de achterlijn een verdediger van Willem II uit positie. Uit de afgemeten voorzet van Curovic bepaalde Mamadou Zongo de eindstand op 3-1.

Hoogtepunt van de rommelige wedstijd was de warming-up van Curovic. Na negen maanden blessureleed werd hij hartstochtelijk welkom geheten door de 24.000 toeschouwers. De voetballer met het buikje en de draaikont is de populairste speler bij Vitesse. Na zijn fraaie passeerbeweging tegen Willem II is de bewondering alleen maar groter geworden. De veelbeschreven knie van Curovic kan weer tegen een stootje. De kapotte meniscus en de gescheurde kruisband zijn hersteld. Het hoofd kijkt reikhalzend uit naar de tweede competitiehelft.

Na de winterstop mag Curovic een aanvalsduo vormen met Van Hooijdonk. DJ en Pi Air, zoals ze liefkozend worden genoemd, moeten het rommelige veldspel van Vitesse meer glans geven. Curovic is er geestelijk klaar voor. ,,Ik heb met Makaay en Machlas goed kunnen samenspelen. Dus met Van Hooijdonk zal het ook wel lukken'', vertelde hij gisteravond in bijna vloeiend Nederlands.

Curovic heeft sinds zijn komst bij Vitesse, in het najaar van 1994, altijd in dienst van het elftal gespeeld. Met 40 doelpunten in 99 wedstrijden was hij meer een aangever dan een goalgetter. Hij heeft zowel Roy Makaay (Tenerife) als Nikos Machlas (Ajax) aan een lucratief contract geholpen.

Zelf is hij volmaakt tevreden bij Vitesse. Hij praat in de Arnhemse binnenstad met iedere supporter die hem aanklampt. Hij heeft morele steun ontvangen tijdens de gewapende conflicten in de Balkan. ,,De mensen vroeger eerst naar de oorlog en dan pas naar de knie. Ze voelden goed aan waar ik 't meeste pijn had. Daarom ben ik de supporters zo veel dank verschuldigd'', sprak hij welgemeend.

Curovic (31) heeft een Nederlands paspoort aangevraagd, zonder zijn Servische identiteit te willen verliezen. Zijn hart ligt nog altijd in zijn geboorteplaats Zemun, een voorstad van Belgrado die in de volksmond `Sicilië' wordt genoemd en waar nationalistische gevoelens overheersen.

Curovic is afgelopen voorjaar kwaad en angstig geweest tijdens de bombardementen van de NAVO. Elke dag belde hij met vrienden en familieleden. Ze bleven ongedeerd. Volgende week brengt hij voor het eersts sinds twaalf maanden een bezoek aan zijn geboorteland. ,,Ik ben benieuwd hoe alles in puin ligt. Ik bereid me op 't ergste voor.''

Na de eeuwwissseling keert hij vast en zeker terug in Arnhem. Hij heeft een Nederlandse vriendin die een definitieve terugkeer naar Joegoslavië uitsluit. Mede daarom wil hij een trainerslicentie verwerven of desnoods als scout gaan werken. Met zijn tactisch en technisch inzicht hoopt hij de Arnhemse jeugdopleiding naar een hoger plan te tillen.

Maar voorlopig blijft hij actief als voetballer. De invalbeurt tegen Willem II was de voorbode van een veelbelovende rentree in het basiselftal. Curovic logenstrafte de analyse van zijn voormalige trainer Spelbos die de ,,dikke, trage speler zonder kopkracht'' wilde wegsturen. Een publiekslieveling laat zich moeilijk wegsturen.