De topscorer PSV neemt revanche

Tot zijn verbijstering heerste de afgelopen weken in stadions buiten Eindhoven een anti-Ruud van Nistelrooy stemming. Door de supporters van Cambuur en FC Utrecht werd de spits van PSV `Ruudje Matthäus' genoemd, omdat hij met theatrale valpartijen zijn tegenstanders een gele kaart zou aansmeren. Bovendien werd Van Nistelrooy er aan herinnerd dat hij sinds de uitwedstrijd tegen NEC op 7 november niet meer had gescoord. Met drie goals tegen Ajax drukte hij een dreigende hetze de kop in.

Aarzelend erkende Van Nistelrooy dat de kritiek hem niet onberoerd had gelaten. ,,Waarom overkomt mij dit? Ik ben geen speler, die na een duwtje drie salto's maakt. Ik was verbaasd over de opmerkingen van Cambuurverdediger Berhalter. Dat Zwaanswijk van Utrecht mij een zeurkous heeft genoemd, hoor ik nu pas. Blijkbaar is dit een leerproces.''

Van Nistelrooy had geen beter podium kunnen uitkiezen om de critici de mond te snoeren. Intens genoot de aanvaller van de gedachte dat hij met zijn 20ste, 21ste en 22ste doelpunt de uitwedstrijd tegen Ajax had beslist. ,,Heel Nederland let immers op Van Nistelrooy. Iedereen vroeg zich af of ik voor de vijfde keer op rij droog zou blijven staan en of ik opnieuw zou worden uitgefloten. Dit was voor mij het ideale moment om voor PSV extra energiebronnen aan te boren. Ik heb bewezen dat ik ook in de cruciale duels kan scoren.''

Daar had Van Nistelrooy even aan getwijfeld, toen hij na 25 seconden miste. ,,Ik dacht: `nee, daar gaan we weer'. Die bal had erin gemoeten. Maar ik was er niet bang voor dat ik het scoren was verleerd. Het is allemaal zo betrekkelijk. Ruim een maand heb ik geen doelpunt gemaakt en tegen Ajax scoor ik drie keer.'' In de 37ste minuut schudde Van Nistelrooy de frustraties van zich. ,,Precies een goal die ik nodig had. Ik hoefde de bal slechts in het lege doel te tikken. Daarna gingen de remmen los.''

Van Nistelrooy demonstreerde vlak voor rust de kwetsbaarheid van de Ajaxdefensie door eenvoudig weg te draaien bij Verlaat en Winter. Beheerst schoof hij de bal langs Grim: 0-2. Knielend bij de cornervlag liet Van Nistelrooy zijn emoties de vrije loop. ,,Dat doelpunt was voor mij de bevestiging dat ik van alle onzekerheid was verlost. Het kwam niet in me op om de toeschouwers met een handgebaar het zwijgen op te leggen. Dan zou ik me laten kennen en ik voel geen rancune.''

Zijn rake kopbal na rust was fraai. Van Nistelrooy roemde de inbreng van de man van de voorzet, Bruggink. ,,Arnold speelde door zijn loopvermogen en zijn balvastheid een cruciale rol. Hij heeft de ploeg twintig tot dertig procent beter laten functioneren.''