CROSTINI MET EENDENLEVER

Vreemd genoeg zijn de levertjes van zowel wilde als tamme eend niet makkelijk verkrijgbaar zoals dat wel het geval is met kippenlevertjes. Er wordt weliswaar minder eend dan kip gegeten, maar het is ook een feit dat de meeste poeliers en verwerkingsbedrijven de levers van tamme en wilde eend bij het uithalen van dit gevogelte meteen weggooien omdat ze blijkbaar niet te slijten zijn in dit land. Men koopt hier wel voor veel geld de lever van gemeste eend, maar voor de toch zeer smaakrijke en beduidend minder vette levers van wilde en tamme eend wordt de neus opgetrokken. Leg mij het maar uit. Hoog tijd de poelier te vragen deze levers in kleine porties in te vriezen, dat is zeer de moeite waard. Waar moeten wij anders al onze riante diepvriesladen mee vullen? Toch niet met kliekjes stamppot.

Bereiding: Snijd de levers in reepjes en de groenten in piepkleine stukjes zo fijn als gruis. Verhit 1 1/2 eetlepel olijfolie in een ruime bakpan en fruit daarin eerst de groenten en salie op halflaag vuur gedurende 8-10 minuten tot het mengsel zacht en geurig is. Draai het vuur iets hoger, voeg kappertjes en levertjes toe en fruit ze mee tot de rauwe vleeskleur van de levertjes is verdwenen. Blus de pan af met wijn en laat deze op laag vuur inkoken.

Schep alles met een schuimspaan over op een snijplank en hak het tot een fijnkruimig mengsel. Doe dit terug in de pan, samen met de boter en verwarm het rulle vleesmengsel al prakkend op laag vuur tot een smeuïg mengsel is verkregen. Breng op smaak met zout en peper. Rooster intussen het brood in een warme oven (200° C) goudgeel en krokant. Sprenkel er royaal olijfolie over en besmeer de crostini met de warme eendenleverpaté. Geen onaardig begin van een kerstdiner.

    • Florine Boucher