Bestuurder Unico Glorie verlaat HMG

Unico Glorie, directeur radio en televisie van de Holland Media Groep (HMG), stapt per 1 januari op als bestuurder bij het moederbedrijf van RTL4, RTL5 en Veronica. Glorie wil voor zichzelf beginnen.

Glorie vervulde zijn huidige functie pas enkele maanden. Daarvoor was hij directeur radio en televisie van Veronica. HMG heeft nu een vierkoppige directie, die naast Glorie bestaat uit beoogd directievoorzitter Dick van der Graaf en de Belgen Marc Fortems en Jean-Charles de Keyser.

De benoeming van Van der Graaf, afkomstig van HMG's reclamebureau IP, tot voorzitter van de directie is na maanden onderhandelen nog altijd niet rond. Er bestaat nog onenigheid over de invulling van zijn contract. Van der Graaf volgt Pieter Porsius op, die HMG eerder dit jaar met knallende ruzie verliet.

Fortems en De Keyser zitten namens meerderheidsaandeelhouder CLT/UFA uit Luxemburg, dat 65 procent van de aandelen van HMG bezit, in de directie. Unico Glorie is de vertegenwoordiger van de Vereniging Veronica, die de overige 35 procent in handen heeft. Glorie is sinds 1996 directeur radio en televisie bij Veronica. Hij begeleidde de overstap van de publieke omroep Veronica naar het commerciële HMG.

Het vertrek van Glorie komt kort na de beslissing van de Vereniging Veronica, vorige week, om uit HMG te stappen. Veronica-voorzitter Joop van der Reijden gaf daarbij aan niet meer te willen samenwerken met CLT/UFA. De verhoudingen tussen Veronica en `Luxemburg' zijn zo verstoord dat Van der Reijden een lijmpoging om Veronica binnen HMG te houden ,,een gepasseerd station'' noemde.

Glorie ontkent in een reactie dat zijn vertrek te maken heeft met die stap van Veronica. ,,Ik voel mij zeer verbonden met Veronica, maar ik ben in de eerste plaats medewerker van HMG.'' Glorie verwacht niet dat Veronica-voorzitter Joop van der Reijden hem zal vragen mee te gaan naar een mogelijk `nieuw' Veronica. ,,Het is nog niet eens zeker dat dat er komt, dus ik denk niet dat Van der Reijden me nu al iets te bieden heeft. Maar hij mag me altijd bellen.''

Glorie acht de kans het grootst dat hij voor zichzelf gaat beginnen. ,,In het medialandschap spelen zich op dit moment zoveel ontwikkelingen af dat ik denk dat ik daar best ergens een rol in zou kunnen vervullen. Als zelfstandige ondernemer of bij een klein bedrijf zou ik me misschien zelfs met een aantal van deze zaken kunnen gaan bezighouden.'' Voor wie hij wel en niet wil werken wil Glorie niet zeggen. ,,Maar de kans is klein dat ik bij de commerciële VARA terechtkom, als die uit het publieke bestel stapt.'' Over de redenen voor zijn vertrek houdt Glorie zich op de vlakte. ,,Ik ga hier op een normale manier weg, dus zonder ruzie.'' Geruchten als zou Glorie het niet eens zijn met door CLT/UFA opgelegde bezuinigingsmaatregelen ontkent hij. ,,We hebben pas nog overeenstemming bereikt over een nieuwe begroting.'' Er zijn volgens hem evenmin meningsverschillen over de koers die HMG is ingeslagen. ,,In een goed huwelijk heb je altijd wel eens een verschil van mening, maar als ik me niet had kunnen vinden in het beleid van HMG, was ik al veel eerder weg geweest.'' Waarom hij dan wel weggaat? ,,Er is meer in het leven dan HMG.''

HMG legt het vertrek van Glorie in een persbericht uit als ,,zijn behoefte aan persoonlijke ruimte en de wens om nieuwe initiatieven in de mediamarkt van de grond te tillen''. Beoogd directievoorzitter Dick van der Graaf stelt namens de overgebleven directieleden het vertrek van Glorie ,,ten zeerste.'' te betreuren.