België

België

Navez

François-Joseph Navez (1787-1869) is de grootste neoklassieke Belgische schilder. In het spoor van zijn leermeesters David en Ingres en de Italiaanse renaissancisten vervaardigde hij landschappen,mythologische en religieuze taferelen en vooral heel veel mooie portretten. Navez volhardde in zijn klassieke historieschilderstijl ook nadat hij op de Brusselse Salon van 1830 was weggehoond ten faveure van de aanstormende Romantiek. Het Musée des Beaux-Arts in Charleroi eert deze enigszins op de achtergrond geraakte meester met een overzicht van ruim honderd werken.

François-Joseph Navez (1787-1869), peintre néo-classique. Musée des Beaux-Arts de Charleroi, Stadhuis, place Charles II, Charleroi. T/m 15 febr. di-za 9-17u. Inl 00-3271230294.

Alles geestelijk

Vrouwen die slapen, vrouwen die dromen, vrouwen als sfinxen en vrouwen als demonen: dat kan niets anders zijn dan het Symbolisme. In het opgeknapte Brusselse Museum van Elsene is een tentoonstelling te zien van de 'tweede generatie' symbolistische schilders die tussen 1890 en 1914 in Frankrijk werkzaam waren. Naast voorlopers als Puvis de Chavannes en Gustave Moreau en kanonnen als Odilon Redon en Maurice Denis komen meer dan veertig minder bekende symbolisten aan bod, die het in hun ogen te beperkte impressionisme halsstarrig het hoofd bleven bieden. Hun `idealistische symbolisme' leidde tot een op het occulte, spiritisme en mystieke gebaseerde `stroming' vol zielenschemering en dreigende, onbestemde verten.

Schilders van de ziel. Het idealistische Symbolisme in Frankrijk. Museum van Elsene, Jean van Volsemstr. 71, Brussel. T/m 31 dec. di-vr 13-18u30, za-zo 10-17u. Inl 00-3225156421.

Wintermärchen

Componist Philippe Boesmans schreef speciaal voor de Brusselse Muntschouwburg zijn nieuwe opera Ein Wintermärchen, op libretto van regisseur Luc Bondy en Marie-Louise Bischofberger. Gebaseerd op Shakespeares `romance' The winter's tale ontwikkelt zich tegen een smeltende ijsmuur een drama waarin jaloezie en misverstand een hoofdrol spelen. Boesmans jongleert, A winter's tale indachtig, met de eenheid van tijd en handeling en laat het orkest van de Munt onder leiding van dirigent Antonio Pappano diverse stijlen bespelen (Monteverdi, Wagner, Richard Strauss, Astor Piazzolla). Op een onguur basketbalveldje mag zelfs het jazzbandje Aka Moon even tekeer gaan. Met Dale Duesing (Leontes), Susan Chilcott (Hermione), Anthony Rolfe Johnson (Polixenes) en Claudia Cammisch (Paulina).

Ein Wintermärchen, Muntschouwburg, Muntplein, Brussel. Op 17, 21, 23, 28, 30 dec en 2 jan om 20u, op 19 en 26 dec om 15u. Inl en res. 00-3270233939, www.lamonnaie.be.

En verder

Polzeriana, een hommage aan drs. P, tentoonstelling over en rond het werk van de 80-jarige Heinz `Trojka hier, trojka daar' Polder, 16, 17,20-23 dec, Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Mutsaertstraat, Antwerpen; met Rik Wouters is Ferdinand Schirren de belangrijkste Belgische fauvist, een overzichtstentoonstelling van zijn werk is tot 30 jan di-zon 11-18u te zien in het Brusselse Stadhuis op de Grote Markt.