Beatrix naar India met jaarwisseling

Koningin Beatrix en vrijwel alle andere leden van de koninklijke familie gaan voor de millenniumwisseling gezamenlijk met vakantie naar India.

Dit heeft de directeur van de Rijksvoorlichtingsdienst, E. Brouwers, vanmorgen bevestigd. Alle leden van het koninklijk huis zullen op 26 december in twee vliegtuigen naar India reizen, ,,op prinses Juliana na'', aldus Brouwers. Zij blijft op doktersadvies thuis op paleis Soestdijk.

Op 3 januari keert de familie weer terug. Brouwers: ,,Op de kritische momenten van de millenniumovergang wordt er niet gevlogen.'' Op de vraag of kritische momenten in Nederland zelf zijn meegewogen in de keuze voor een reis naar India, zegt Brouwers dat calamiteiten hier ,,een verantwoordelijkheid van de ministers'' zijn. ,,Er kan altijd wel wat gebeuren. Een ramp pleegt zich niet tevoren met tijdstip en plaats aan te dienen.'' Hij voegt daaraan toe dat ,,de regeringskist voor alle zekerheid in India blijft'' zodat de koninklijke familie zich in geval van nood kan verplaatsen.

De Economische Voorlichtingsdienst van het ministerie van Economische Zaken geeft op Internet (www.evd.nl) een overzicht van risicovolle bestemmingen tijdens de millenniumwisseling. In 8 van 15 categoriën, waaronder luchtvaart, communicatie en gezondheidszorg, krijgt India hier de kwalificatie `high risk'.

De politieke partijen zijn evenwel unaniem van mening dat Beatrix zelf mag beslissen waarheen zij een privé-reis onderneemt en ziet evenmin een probleem in het moment waarop de koningin verkiest privépersoon te zijn.

De koningin draagt geen politieke verantwoordelijkheid voor het voorkomen van calamiteiten, aldus de Kamerleden, en kan daarom gaan waarheen zij wil. O. Scheltema (D66): ,,Zelf blijf ik liever hier maar als de koningin tijdens een privéreis eventuele risico's wil nemen is dat aan haar.''