Airbus verrast met grote order SAS

De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing heeft van zijn Europese concurrent Airbus opnieuw een gevoelige klap te verwerken gekregen. De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS plaatste gisteren voor het eerst in zijn historie een miljardenorder bij concurrent Airbus.

Het Europese Airbus levert tussen 2001 en 2004 zes toestellen van het type A340-300 en vier van de tweemotorige A330-300 voor de intercontinentale vluchten van SAS. Ze moeten de vloot-Boeing 767's van de Scandinaviërs gaan vervangen. Met de mega-order is in totaal zo'n 10 miljard kroon (2,55 miljard gulden) gemoeid. SAS heeft ook een optie op nog eens zeven toestellen genomen.

Boeing is al enige tijd in een hevige concurrentieslag verwikkeld met Airbus, de nog enige overgebleven concurrent van de Amerikanen.

Het Amerikaanse concern uit Seattle heeft daardoor zijn orderportefeuille zien inkrimpen. In november meldde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal nog dat Boeing overweegt om het huidige productieniveau, waaronder dat van het type 767, terug te schroeven.

Voor de Amerikanen lijken inmiddels toch weer wat betere tijden aan te breken. Volgens The Wall Street Journal van gisteren zijn orders voor 120 nieuwe vliegtuigen geplaatst. Deze hebben een waarde van 8,5 miljard dollar (18,7 miljard gulden). Onder de nieuwe orders zou zich een enorme opdracht bevinden van 2,5 miljard dollar van het Amerikaanse concern General Electric, aldus de zakenkrant.

Door het bericht was er op de effectenbeurs in New York een ware run op Boeing. Het aandeel stond bijna 4 procent hoger. Met de eventuele nieuwe opdrachten komt de totale orderportefeuille van Boeing voor dit jaar op 292. Die van Airbus is met 417 orders echter een stuk groter. (Reuters, AFP)