ACHTER DE SCHERMEN VAN DE TOP

Een novum op de Eurotop afgelopen weekeinde in Helsinki was de aanwezigheid van enkele dames en een heer die tegen de geringe vergoeding van 20 Finse marken (acht gulden) gedurende tien minuten de spieren los masseerden. Irina Havaste (foto) en haar collega's Aki Kolis en Saara Rantalaiho zijn studenten van het Finse Sportmassage-instituut en waren door het Finse ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd een massagehoekje in te richten in de grote hal waar ook gegeten kon worden, naast de – drukbezochte – stand met toeristische informatie over Portugal, de komende voorzitter van de Europese Unie.

Ook de massagehoek – met enkele stoelen en een massagetafel – werd druk bezocht, door journalisten, delegatieleden en vooral ook Finnen die verantwoordelijk waren voor de verzorging van de aanwezigen. Zo kwamen een portier van het beurs- en congrescentrum met pijnlijke spieren en gewrichten op de massagetafel terecht, nadat hij uren lang koffers en dozen met apparatuur van de delegatie van `een groot EU-land' hadden moeten verplaatsen. Een Brits delegatielid klaagde over pijn in zijn armen als gevolg van de kou (de temperatuur in Helsinki schommelde rond het vriespunt) en menig journalist liet zich behandelen wegens RSI-klachten. Ook cameralieden, van wie velen vrijwel onafgebroken een camera torsten, maakten dankbaar van de diensten van de masseurs gebruik. In enkel geval bevalen de fysiotherapeuten in spe een verdere behandeling aan.

De Finse organisatie was tevreden over de top – over zowel inhoud als de organisatie – die 16 miljoen gulden heeft gekost (het budget van een voorzitter is ongeveer 80 miljoen gulden voor een half jaar). Het duurste waren de inrichting van het beurscomplex en de telecomverbindingen. Het Finse telecommunicatiebedrijf Sonera leverde 2.600 telefoonverbindingen voor de top, waarvan 2.100 beschikbaar waren voor de pers, die er zonder verdere kosten gebruik van kon maken.(Dit is het slot van deze serie. Foto Lehtikuva / Markku Ulander)