Wegener Arcade stoot weer dochter af

Uitgever Wegener Arcade verkoopt zijn dochter Arcade Music Group aan de Amerikaanse platenmaatschappij WBG Beheer. Dat heeft Wegener gisteren bekendgemaakt. De overnameprijs is niet bekend.

De Arcade Music Group, goed voor zo'n tien procent van de omzet van Wegener Arcade (in 1998 1,5 miljard gulden), is in 1996 overgenomen van Arcade-oprichter H. Heinsbroek. Destijds is de overnameprijs evenmin bekendgemaakt. De groep maakt deel uit van de divisie Entertainment, waar ook de Arcade Media Group (TMF, Radio 10 FM) deel van uitmaakt.

De muziekgroep staat al enige tijd in de etalage. Wegener heeft eerder dit jaar aangegeven de muziekactiviteiten te ,,heroverwegen'', toen de uitgever het voornemen bekendmaakte de regionale kranten van VNU in te lijven. Wegener heeft 1,8 miljard gulden nodig om de overname te financieren. Die is overigens niet rond omdat de Nederlandse Mededingingsautoriteit nog onderzoekt of de VNU-kranten samen met die van Wegener niet een te groot deel van de markt in handen hebben.

De muziekactiviteiten van Wegener Arcade draaien al jaren slecht. ,,De marktomstandigheden zijn aanzienlijk verslechterd'', aldus een woordvoerster van Wegener. Ze wijt dat onder meer aan de opmars van het (illegaal) thuiskopiëren en concurrentie van andere platenlabels. Sinds de overname van Arcade voerde Wegener bij de muziekdochter voortdurend reorganisaties door. De cd-winkelketen The Music Store en Arcade Frankrijk werden verkocht en de vestiging in Duitsland ging dicht.

De nog overgebleven vestigingen van de Arcade Music Group worden samengevoegd met Europese activiteiten van WBG, onder meer eigenaar van de Amerikaanse platenmaatschappij Roadrunner. De werknemers van de muziekgroep (in Nederland 68) en de naam Arcade gaan mee over.

Volgens directeur N. Geusevan de Arcade Music Group, die de overname door WBG begeleidde, gaat het personeel niet met tegenzin weg bij Wegener. ,,We waren daar toch altijd een vreemde eend in de bijt. Voor de nieuwe eigenaar zijn we een kernactiviteit'', aldus Geusebroek. ,,De tijd van reorganiseren, saneren en afstoten is nu gelukkig voorbij. WBG wil in ons investeren.''