Vrienden en ook minnaars

Slik je het door of spuug je het uit? Met die vraag begint Relax... It's Just Sex, en het antwoord moet snel komen, want de camera is de man die zich dit afvraagt tot onder het laken gevolgd en vanaf het hoofdeinde horen wij zijn vriend voor de nacht steeds luider kreunen. De regisseur van de film, P.J. Castellaneta, koos dit moment om de overige hoofdpersonen van zijn film te introduceren. In korte flitsen dienen zij de man van advies.

Relax... It's Just Sex gaat over een groep vrienden, dertigers uit Los Angeles, die veel lief en leed met elkaar delen. Zoals in films over vriendengroepen gebruikelijk zijn de maatjes die met elkaar dineren, telefoneren en barbecuen zowel verschillend als hetzelfde. In dit geval is de overeenkomst dat er veel homoseksueel zijn, en het grootste verschil dat sommigen wel een partner hebben en anderen niet. Maar veel geeft dat niet, want in deze subcultuur aan de westkust is vriendschap tenminste zo belangrijk als liefde.

Castellaneta maakte eerder Together Alone, een film waarin twee mannen na een one night stand een lang gesprek voeren over leven, liefde en aids. In het veel luchtiger Relax lijden we mee met Javi, die iedereen tijdens een etentje wil vertellen dat hij hiv-positief is - alleen heeft de gastvrouw (Jennifer Tilly, de moeder uit Dick Maas' Do Not Disturb) dat al aan alle gasten doorgeroddeld. Leedvermaak is gereserveerd voor Megan, die na een jarenlange lesbische relatie een man als vriend heeft. Haar moeder is er niet blij mee: kan ze nu nog wel naar de club van ouders van homoseksuele kinderen, waarmee ze haar bestaan vult? De grootste test voor de vriendschap is het gedrag van Vincy: hij verkracht een van de potenrammers die het groepje tijdens een avondje uit te grazen willen nemen. Maar Relax is een film die uiteindelijk liever wil strelen dan bijten; als je eruit komt is het net of je te lang in een warm bad hebt gezeten.

Relax... It's Just Sex. Regie: P.J. Castellaneta. Met: Jennifer Tilly, Mitchell Anderson, Seymour Cassel, Serene Scott Thomas, Susan Tyrrell. In: Haags Filmhuis.