Vrees voor racisme temt politie Londen

Angst onder Londense agenten om beschuldigd te worden van racisme heeft geleid tot een toename van de misdaad. Dat is een van de conclusies uit een rapport over de Metropolitan Police, de Londense politie, dat vandaag wordt gepubliceerd.

Volgens het rapport heeft de `Met' sinds februari van dit jaar de helft minder mensen – in praktijk relatief veel zwarte en Aziatische jongeren – staande gehouden en gefouilleerd (`stop and search'), terwijl de misdaad in Londen sindsdien is gestegen.

De studie onderzocht hoe de politie nu omgaat met racisme sinds een officiële commissie tien maanden geleden een vernietigend oordeel velde over het politie-onderzoek naar de racistische moord op de zwarte tiener Stephen Lawrence. Racistische vooroordelen van agenten leidden er in 1993 onder meer toe dat de vermoedelijke daders van die moord nog steeds op vrije voeten zijn.

De commissie noemde de Met destijds onder meer `institutioneel racistisch', onder meer omdat de merendeels blanke agenten veel vaker zwarte en Aziatische jongeren dan blanke jongeren aanhouden. De politie verdedigde zich daarna tevergeefs met het argument dat dat in arme wijken onvermijdelijk is, omdat de meeste misdaden er worden gepleegd door jongeren uit ethnische groepen, die er de meerderheid van de bevolking vormen. Volgens ondercommissaris Denis O'Conor bewijst het rapport opnieuw dat stop and search ,,een krachtig middel is dat een significant verband heeft met het volume van de misdaad''.

Het rapport, opgesteld door de onafhankelijke onderzoeker Marian Fitzgerald, lijkt eerdere claims dat racisme is `ingebakken' te nuanceren. Zo blijkt dat agenten die hun eigen verdenkingen volgen in plaats van tips uit het publiek proportioneel juist niet vaker zwarte dan blanke jongeren aanhouden. De meerderheid van de in zeven Londense politiedistricten ondervraagde jongeren erkent dat stop and search noodzakelijk is om misdaad te voorkomen. Ze zeiden ook er geen bezwaar tegen te hebben zelf te worden aangehouden, zolang agenten kalm en beleefd optreden.