`Veiligheidsrisico's Euro 2000 leiden af van sportevenement'

De angst voor supportersrellen tijdens het EK 2000 is overdreven. ,,Ik ben er praktisch zeker van dat er niets gebeurt'', zegt toernooidirecteur Courtois.

De organisatoren van Euro 2000 zijn het spuugzat: al die aandacht die er nu al, zes maanden voor de aftrap, is voor de veiligheid van het voetbaltoernooi. Het liefst zouden de Belgische toernooidirecteur Alain Courtois en zijn Nederlandse adjudant Harry Been geen commentaar meer geven op vragen over mogelijke supportersrellen.

De veiligheid, bezweert de toernooidirectie, is slechts één aspect van het grootste sportevenement dat ooit in de lage landen is gehouden, een evenement waardoor acht steden in Nederland en België heel bekend zullen worden. Ook is Euro 2000 een stimulans voor het toerisme, de economie en het sociale leven in beide landen.

Het is ook een evenement dat voor het eerst door twee landen samen wordt georganiseerd. Courtois: ,,Een voorbeeld voor iedereen.'' Bijvoorbeeld voor Japan en Zuid-Korea, die over twee jaar samen het WK voetbal organiseren.

Nederland en België vormen door hun intensieve samenwerking de Europese Unie in een notendop, en zij hebben tijdens de organisatie van het voetbaltoernooi aan den lijve ondervonden wat het betekent om een gezamenlijk beleid te voeren. En het zijn, ten slotte, twee landen die daarmee hebben bewezen dat het Europese voetbal niet altijd in handen hoeft te zijn van de grote voetbalnaties.

De aandacht voor veiligheidsrisico's leidt af van de ,,essentie'', waarschuwt Courtois. Dat sinds de loting in Brussel, afgelopen zondag, de halve wereld angstig naar Charleroi kijkt, waar op zaterdagavond 17 juni 2000 de twee hooligangrootmachten Duitsland en Engeland elkaar treffen, is volgens de toernooidirectie zwaar overdreven. Courtois: ,,Ik ben er praktisch zeker van dat er voor of tijdens de wedstrijd in Charleroi niets gebeurt.''

Om te beginnen zijn voor de organisatie eigenlijk alle 31 wedstrijden in het toernooi risicowedstrijden, en alle acht steden zijn dan ook even goed voorbereid. Een ,,mooie stad'' als Charleroi vormt daarop geen uitzondering, ook al omdat de samenwerking tussen gemeente en rijkswacht juist daar voorbeeldig is, zegt Courtois, en ondanks het feit dat het stadion middenin een woonwijk ligt.

Volgens Harry Been is Charleroi zelfs geschikter dan bijvoorbeeld Rotterdam om zo'n wedstrijd te organiseren. Been: ,,Charleroi is een kleine stad, waar minder dan in grotere steden de kans bestaat dat er andere evenementen doorheen lopen. Daardoor is het overzichtelijker.''

Bovendien hebben uitgerekend Duitsland en Engeland zich kandidaat gesteld voor de organisatie van het WK 2006. De beslissing daarover wordt in juli volgend jaar genomen, dus kort na het treffen in Charleroi, en de Engelse en Duitse voetbalbonden én de nationale regeringen is er alles aan gelegen om te voorkomen dat deze wedstrijd in Charleroi zal ontaarden in een feest voor hooligans. Courtois rekent op maximale medewerking, met name bij het screenen van kopers van kaartjes. Courtois: ,,Charleroi is sinds de loting worldwide bekend. Mooi. De stad krijgt een belangrijke wedstrijd. Dat is promotie voor de stad.''