Vandenbroucke grillige wielrenner zonder ploeg

België is in de ban van een nieuwe VDB-affaire. Na zijn contacten met een paardendokter is wielrenner Frank Vandenbroucke weer in opspraak. Voor welke ploeg rijdt hij volgend jaar?

Van alle beoogde opvolgers is hij de meest geschikte kandidaat om in de voetsporen van Eddy Merckx te treden. Maar Frank Vandenbroucke is geen kannibaal die alle koersen naar zijn hand wil zetten. Hij lijkt vooral een veelvraat aan de onderhandelingstafel. De Waalse eigenheimer heeft in de wielerwereld een omstreden reputatie opgebouwd. Hij forceerde in 1995 een breuk met Lotto en vertrok in 1998 met veel tamtam bij Mapei. Na een seizoen bij Cofidis is hij weer op zoek naar een nieuwe sponsor. Voetbaltaferelen in wielerminnend België.

De 25-jarige Vandenbroucke is geen bedeesde renner maar een sportman met vedetteneigingen. Hij draagt dure kleren, begeert blonde vrouwen en begeeft zich in de medische onderwereld. Buiten medeweten van de ploegleiding liet hij zich verzorgen door de Franse paardendokter Bernard Sainz, die verwikkeld was in een dopingaffaire. Met ploeggenoot Philippe Gaumont werd `VDB' opgepakt en ondervraagd.

Een Franse onderzoeksrechter voelde Vandenbroucke aan de tand over zijn contacten met Sainz. Hoewel de renner onschuldig werd bevonden, legde Cofidis hem een startverbod van zes weken op. Het verzekeringsbedrijf handelde conform een charter die alle Franse sponsors hebben onderschreven: een in opspraak geraakte renner mag geen wedstrijden rijden.

Voor Vandenbroucke was de handelwijze van Cofidis reden om een voortijdig vertrek te forceren. Hij wenst zijn doorlopende contract onder geen beding uit te dienen. In een persverklaring sprak hij begin deze maand over een onherstelbare vertrouwensbreuk. ,,Ik heb door het startverbod schade opgelopen. Niemand van de directie heeft zijn verontschuldigingen aangeboden. In zo'n klimaat wens ik niet werken.''

Cofidis dreigde meteen met juridische stappen. Werkweigering kon hem ten laste worden gelegd. Na een paar weken touwtrekken voert Cofidis nu gesprekken met de zaakwaarnemers van Vandenbroucke. Beide partijen proberen een afvloeiingsregeling op papier te zetten. Ze doen hierover geen uitspraken. Het nieuwe wielerseizoen begint over ruim twee weken.

Zolang de partijen geen akkoord hebben gesloten, is een bemiddelende rol weggelegd voor Hein Verbruggen en zijn medebestuurders van de internationale wielrenunie (UCI). Toen Vandenbroucke in 1995 bij Lotto vertrok, mocht hij op voorspraak van de UCI pas na drie maanden voor Mapei uitkomen. Hij had een precedent geschapen.

Bijna vijf jaar later vervalt Vandenbroucke in herhaling. Dit keer verlaat hij niet zijn vader Jean-Jacques en zijn oom Jean-Luc (die bij Lotto werkten). Dit keer verrast hij zijn boezemvriend Nico Mattan en zijn collega's Jo Planckaert, Peter Farazijn, Chris Peers en Steve de Wolf. De vijf Belgen werden op voorspraak van Vandenbroucke bij Cofidis gestald. Met name Mattan voelt zich belazerd door zijn trainingsmaat. Vandenbroucke zou zijn vertrek al in juni hebben beraamd, maar hij bracht Mattan pas vorige maand op de hoogte.

In welk shirt is Vandenbroucke volgend jaar te bewonderen? Hij zou een lucratieve aanbieding van Once hebben afgewezen. Naar verluidt kon hij in Spanje twee keer zoveel verdienen als bij Cofidis. Het beloofde jaarsalaris van circa vier miljoen gulden was geen prioriteit. Vandenbroucke hecht meer belang aan het ongedeelde kopmanschap. Ploegleider Saiz kon dit niet garanderen.

Het Italiaanse bouwbedrijf Fasso-Bortolo maakt een grotere kans. Maandag had Vandenbroucke op het hoofdkantoor bij Treviso een gesprek met ploegleider Giancarlo Ferretti. De voormalige teambaas van MG-Technogym heeft ervaren renners gecontracteerd, zoals Konisjev, Ferrigato, Belli en Baldato. Maar Ferretti mist een afmaker en daarom is hij geïnteresseerd in Vandenbroucke.

Afgezien van de financiële voorwaarden staan twee obstakels een verbintenis met Fasso-Bortola in de weg. De Italiaanse sponsor zoekt vooral publiciteit in eigen land en wil daarom weinig wedstrijden rijden in het buitenland. Voor Vandenbroucke is deelname aan de Tour de France een serieuze optie. Hij acht zich kansrijk in het hooggebergte, nadat de Amerikaanse krachtpatser Armstrong dit jaar het goede voorbeeld gaf.

Een tweede probleem schuilt in de uitbundige levensstijl van Vandenbroucke. Ploegleider Ferretti eist een ijzeren discipline van zijn renners. In de Belgische krant Het Nieuwsblad sprak hij duidelijke taal. ,,Goede afspraken maken goede vrienden.''

Vandenbroucke hult zich voorlopig in stilzwijgen.