`Tolpoorten ook in Utrecht'

Naast Amsterdam zal waarschijnlijk ook in Utrecht het rekeningrijden worden ingevoerd. Besprekingen tussen minister Netelenbos (Verkeer) en vertegenwoordigers uit de regio Utrecht zijn vanmorgen goed verlopen.

,,Er is een basis om verder te praten'', zegt de woordvoerder van de Bestuurlijke Regio Utrecht. Een woordvoerster van het ministerie stelde dat de besprekingen in ,,een ver gevorderd stadium'' zijn.

Utrecht heeft in het gesprek aangegeven welke maatregelen er genomen moeten worden om de files aan te pakken, zoals het verbreden van wegen. Ook de bereikbaarheid van de nieuwe woonwijk Leidsche Rijn is een belangrijk punt voor Utrecht. Wethouder H. Kernkamp (Verkeer) laat weten het gisteren gesloten akkoord tussen de regio Amsterdam en Netelenbos ,,verfrissend'' te vinden omdat het niet is gefixeerd op het rekeningrijden, maar op een aanpak van de grote knelpunten.

Het akkoord tussen Netelenbos en Amsterdam is verdeeld ontvangen. In de Tweede Kamer spreekt de VVD van ,,omkoping''. Ook GroenLinks en het CDA vinden de prijs die Netelenbos moet betalen veel te hoog. D66 en PvdA zijn wel tevreden. In de Amsterdamse gemeenteraad zijn de reacties verdeeld. Vooral de VVD is kritisch, omdat ze vreest voor sluipverkeer.

De Amsterdamse Kamer van Koophandel noemt het akkoord ,,te mooi voor woorden'', met name omdat de aanleg van de Tweede Coentunnel en de Westrandweg dichterbij lijkt dan ooit. De Scheepvaart- en Industrievereniging Noordzeekanaalvereniging is niet positief. Voortzitter E. Storm spreekt van ,,vage afspraken'' en vreest ,,tolfiles''.

De ANWB, ooit initiatiefnemer van een felle campagne tegen de elektronische tolheffing, noemt de plannen bepreekbaar. De milieubeweging, die aanvankelijk voor rekeningrijden was, toonde zich teleurgesteld wegens de nadruk in het akkoord op nieuwe infrastructuur.

De Amsterdamse zorgsector reageert fel. ,,Dit is een enorme klap'', zegt directeur A. van Elzakker van de `koepel' SIGRA. Omdat instellingen werknemers niet kunnen compenseren voor het rekeningrijden vreest hij dat mensen elders aan de slag gaan.