Tennistalent ver te zoeken

In Warmond begon gisteren de nationale tennismasters, een podium voor jong talent. Richard Krajicek won er als aanstormend talent in 1989, Brenda Schultz in 1988. Nu is er een probleem: er is geen talent.

Welgeteld één speler van Jong Oranje vertoont zijn kunsten op de tennismasters in Warmond: Melle van Gemerden. Gisteren verloor hij zijn openingspartij tegen Martijn Bok, maar omdat voor het eerst volgens een poulesysteem wordt gespeeld is hij nog niet uitgeschakeld.

De 20-jarige Amsterdammer werd in 1997 zowel op binnen- als buitenbanen nationaal jeugdkampioen. Maar internationaal gezien telt hij met een 313de plaats op de wereldranglijst nauwelijks mee. Via satelliet-toernooien in het buitenland moet hij proberen punten bijeen te sprokkelen om later ooit als professioneel tennisser zijn geld te kunnen verdienen.

Van Gemerden traint op de tennisschool van Frits Don in Wateringen en wordt in het buitenland vergezeld door bondstrainer Eddy Bank. Dit jaar steeg hij 600 plaatsen op de wereldranglijst. Van Gemerden: ,,Ik heb heel veel dingen aan mijn spel kunnen verbeteren. Ik wil volgend jaar naar de top-200 toe. Daar ga ik vol voor, maar met alleen talent kom je er niet.''

De Amsterdammer zal nog maximaal anderhalf jaar de begeleiding van de bond krijgen, daaran moet hij op eigen benen staan. ,,Op een gegeven moment zal ik toch een nieuwe goede coach moeten zoeken. Zo'n man kost vierhonderd gulden per dag. Dan moet je of heel rijk of heel goed zijn. Ik heb nu gelukkig een man die mij sponsort dus de zorgen over geld zijn even weg. Het is wel jammer dat er van mijn generatie niet meer spelers doorgebroken zijn.''

Oud-toptennisser Michiel Schapers tekende eergisteren vier jaar bij als bondstrainer en coach van het mannen Davis-Cupteam. Schapers zegt dat ,,door tal van omstandigheden'' Van Gemerden de enige in zijn lichting is die ,,een behoorlijke progressie'' heeft gemaakt. ,,Hij is een talent, maar een hemelbestormer is hij niet. Het ligt aan hem zelf of hij het uiteindelijk redt. Misschien lukt het hem via de weg van geleidelijkheid.''

Bij de vrouwen is er geen enkel talent. De 24-jarige Maaike Koutstaal probeerde geleidelijk naar de top te komen, maar tot dusver heeft ze als prof nog geen cent verdiend. Vijf jaar geleden gold ze als een talent. Na Jong Oranje probeerde ze de sprong naar de wereldtop te maken. Verder dan de 160ste plaats op de wereldranglijst kwam ze niet. Na een blessure viel ze terug en inmiddels bezet ze de 389ste plaats. In Warmond speelde ze gisteren op supreme court de openingswedstrijd van de masters tegen en de 26-jarige Stephanie Gomperts. Voor vijftien toeschouwers verloor Koutstaal kansloos; 6-2 en 6-2.

,,Het is heel moeilijk om de top te halen'', zegt Koutstaal, die wordt getraind door haar vader. ,,Doorzettingsvermogen, je mentale gesteldheid en de financiën spelen daarbij een grote rol. Als je 300ste staat moet er geld bij. Deze zomer had ik het helemaal gehad. Altijd dezelfde meisjes die je tegenkomt. Maar mijn leven is altijd tennis geweest. Het is moeilijk om dan iets anders te gaan doen. Ik geef mezelf nog een jaar de tijd; een nieuwe eeuw, nieuwe kansen.''

Schapers zag Koutstaal gisteren bezig. ,,Voetenwerk hè'', antwoordde hij op de vraag wat de speelster nog kan verbeteren. ,,Ik moet me er eigenlijk niet mee bemoeien. Dat wordt me toch vaak niet in dank afgenomen.'' Volgens de bondstrainer moeten de professionele tennissers die rond de 300ste plaats op de wereldranglijst staan zich eens afvragen wat ze precies willen. ,,Je moet jezelf willen verbeteren. Je kan het wel over geld hebben, maar het moet over de inhoud gaan. Als je heel erg overtuigd bent van jezelf dan kun je toch ook geld lenen?''

Onlangs presenteerde de bond het nieuwe jeugdbeleidsplan `Samen naar de top'. Schapers is verantwoordelijk voor de mannen en Hans Felius voor het vrouwentennis. Volgens Schapers is het van belang dat talenten zich op jongere leeftijd met de Europese top gaan meten. Er komt een opleiding voor kinderen van 12 tot 16 jaar en voor kinderen van 16 tot 18 jaar. Schapers: ,,Die komen 25 keer per jaar samen om te trainen. We moeten niet meer incidenteel gaan opleiden, maar structureel. Ook dient de samenwerking tussen de bond en de scholen en privé-trainers verbeteren. Ze moeten zich vanaf hun zestiende jaar gaan meten met de Europese top en als ze achttien zijn met de wereldtop.''

Melvyn op der Heijde (24) speelde op zijn achttiende nog niet eens dicht bij de nationale top, maar gisteren verraste hij door Paul Haarhuis in twee sets te verslaan. Op der Heijde, 425ste op de wereldranglijst, heeft zijn hoop op een succesvolle tenniscarrière nog niet opgegeven. Zonder trainer zal hij volgend jaar 25 weken de wereld over reizen op zoek naar punten. ,,Ik heb de financiën rond. Ik ga competitie spelen in Duitsland, Oostenrijk, België en Nederland. Daarvan ga ik de reiskosten betalen. Deze zege op Haarhuis is een hoogtepunt voor mij.'' Haarhuis over Op der Heijde: ,,Ik had nog nooit van hem gehoord.''