Spaanse overname Heineken in geding

Heineken kan de overneming van de Spaanse bierbrouwer Cruzcampo alleen doorzetten als het zijn marktaandeel in een aantal regio's in Spanje terugbrengt. Dat heeft de Spaanse mededingingsautoriteit gisteren aan de regering geadviseerd, aldus het Spaanse financiële dagblad Expansión.

Heineken, dat al eigenaar is van de Spaanse brouwer El Águila, moet volgens de mededingingscommissie zijn dominerende positie in een aantal gebieden opheffen. Heineken, dat niet officieel van het advies op de hoogte is gebracht, had vanochtend geen commentaar. Volgens een woordvoerder wordt het besluit van de Spaanse regering afgewacht.

De regionale dominantie van Heineken was voor het Spaanse ministerie van Economische Zaken aanleiding de mededingingsautoriteiten van de Europese Unie te vragen de jurisdictie over de uiteindelijk toestemming voor de overneming aan Spanje te delegeren. Het ministerie maakt zich vooral zorgen over een groeiende overcapaciteit in de Spaanse biermarkt, die na een periode van sterke expansie een terugval van de consumptie doormaakt.

Volgens Expansión doet de mededingingscommissie een aantal suggesties voor het terugbrengen van de dominante marktpositie van Heineken. Daarbij zou het onder meer gaan om sluiting van brouwerijen. Heineken bezit op dit moment 21 brouwerij-installaties in Spanje, die vorig jaar tien miljoen hectoliter bier produceerden.

Heineken kwam deze zomer in principe overeen met de Britse Diageo-groep om voor 726,4 miljoen euro (bijna 1,7 miljard gulden) de Sevilliaanse brouwerij Cruzcampo over te nemen. Met de voorgenomen integratie van Cruzcampo en El Águila zou de Nederlandse brouwer 37 procent van de Spaanse biermarkt beheersen.

In de sterk geregionaliseerde markt is de overheersende positie van Heineken in een aantal gebieden meer dan evident, zo meent de Spaanse mededingingscommissie. In het zuidelijke Andalusië is Heinekens marktaandeel 70 procent. In de oostelijke kuststreek rond Valencia en Alicante heeft Heineken 44 procent, in het noordelijke regio's Asturië, Cantabrië en Baskenland 39 procent.