Slag ING om CCF treft waarde euro

De euro zakte gisteren weer dicht tegen de grens van 1 dollar aan. Aanleiding waren geruchten dat de president van de Banque de France, Jean-Claude Trichet, zich zondag negatief zou hebben opgesteld tegenover de plannen van ING om de Franse bank CCF over te nemen. Volgens de financiële markten het zoveelste bewijs dat nationale sentimenten boven het gezamenlijke Europese belang gaan. Vanmorgen zakte de euro verder weg om tegen het middaguur met een verlies van 0,15 procent uit te komen rond 1,0041 dollar.

ING trok zondagavond een net gedaan bod op CCF in, nadat het bestuur van de bank had besloten donderdag verder te praten over het bod. ING vond de ontvangst van met name de directie te kil.

De Financial Times berichtte gisteren dat een belangrijke reden om het bod terug te trekken was gelegen in Trichets afwerende houding. In Parijs wordt echter categorisch ontkend dat de centrale bankpresident iets anders heeft gedaan dan te herinneren aan de Franse regels en `jurisprudentie'. Trichet is voorzitter van het centrale bankcomité CECEI dat veel waarde hecht aan het harmonieuze karakter van een fusie of overname. Het bankcomité wees dit voorjaar de fusie tussen Société Générale, Paribas en Banque Nationale de Paris af, vanwege het verzet van Société Générale. ING heeft steeds onderstreept dat alleen vriendelijke overnames in haar politiek passen. ,,Wanneer Trichet tegen zou zijn, waren wij nooit met een bod gekomen. Noch dit weekeinde, noch in de maanden daarvoor hebben wij iets van oppositie van die kant gemerkt.''

Morgen moet tijdens de bijeenkomst van de raad van commissarissen van CCF duidelijk worden wat de houding van de bank is jegens de Nederlandse bank.

De zegsman van ING wilde vanochtend niet zeggen of bestuursvoorzitter Van der Lugt, commissaris bij CCF, morgen bij die vergadering aanwezig is. ,,Dat is inmiddels bijna koersgevoelige informatie geworden.''