Shell bekijkt inkoop eigen aandelen

Oliemaatschappij Koninklijke /Shell Groep wil eigen aandelen inkopen. Shell ,,bestudeert een meerjarig inkoopprogramma''. Dat heeft het concern vanochtend bekendgemaakt.

Verder meldde Shell dat de beoogde kostenbesparingen hoger uitkomen dan verwacht. Dit jaar is er 1,8 miljard dollar (3,9 miljard gulden) bespaard op algemene kosten en uitgaven voor exploratie; in 2001 loopt dat op tot 4 miljard dollar. Shell heeft een jaar geleden een grote reorganisatie aangekondigd als reactie op de sterke daling van de olieprijs. Destijds mikte het concern op besparingen van 2,5 miljard dollar in 2001.

De koers van het aandeel Koninklijke Olie, de houdstermaatschappij op de Amsterdamse beurs die 60 procent van de Shell Groep bezit, steeg vanochtend met ongeveer 4,5 procent na bekendmaking van het nieuws. In Londen steeg de koers van Shell met bijna 6 procent.

Financiële markten houden rekening met een inkoop van eigen aandelen uit de pakketten van de `slapende' beursfondsen Dordtsche en Moeara Enim. Die hebben samen een belang van ruim 7 procent in Koninklijke Olie. Op die fondsen doet de Duitse Dresdner Bank binnenkort een bod. De bank zou het pakket in één keer kunnen doorverkopen aan Koninklijke zelf.

Shell heeft al eerder in algemene termen aangegeven dat het graag de mogelijkheid zou hebben om eigen aandelen in te kopen. Maar de huidige fiscale regelingen in Nederland maken dat een kostbare operatie. De fiscus beschouwt inkoop van eigen aandelen als een uitkering aan aandeelhouders. Daarom zou het bedrijf dan belasting moeten betalen over het ruime verschil tussen de oorspronkelijke koers van het aandeel en de huidige beurskoers. Volgens een woordvoerder van Shell gelden voor het pakket van Dordtsche nog steeds dezelfde fiscale beperkingen als voor een inkoop van eigen aandelen op de beurs.

Shell is tevreden over de voorlopige resultaten van de reorganisatie. ,,We liggen voor op onze doelstellingen'', zei bestuursvoorzitter Mark Moody-Stuart vanochtend in een presentatie voor analisten. Hij noemde behalve hogere kostenbesparingen ook een verlaging van de investeringen van 15,7 miljard dollar vorig jaar tot 10 miljard dollar dit jaar. Ook de verkoop van bedrijfsonderdelen, vooral in de chemie, ligt op schema. ,,We willen voor 12 miljard dollar snijden in onze portefeuille'', zei Moody-Stuart. ,,Daarvan is 8 miljard al afgerond.''