Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. In de serie ooggetuigeverhalen een gesprek met een radioverslaggever die destijds bij de moord op John F. Kennedy in 1963 aanwezig was. TV2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Onder meer aandacht voor letselschade-advocaten en de invloed van verzekeringsmaatschappijen op deze advocaten. Ned.1, 20.30-21.06u.

Nova. In de terugblik op gebeurtenissen in de afgelopen eeuw vanavond de sprong van Dick Fosbury over 2,24 meter tijdens de Olympische Spelen van Mexico in 1968. Hij won goud door als eerste ruggelings over de lat te gaan. Hij ontwikkelde de sprongtechniek – inmiddels bekend als de Fosbury-flop – en trotseerde jarenlang hoongelach. Ned.3, 22.34-23.04u.

DOCUMENTAIRES

Faces in the Forest. Over het werk van plastisch chirurg Larry Sargent die samen met zijn team twee keer per jaar de oerwouden van Peru intrekt om misvormde gezichten van lokale bewoners te opereren. NGC, 21.00-22.00u.

Verhalen aan de waterkant. Belgische documentaire uit 1997 over de echtelijke verhoudingen in Suriname en het polygame gedrag van de mannen. De vrouw is tot huwelijkse trouw verplicht, voor de mannen ligt dat anders. In deze film vertellen vrouwen met een sterke persoonlijkheid dat hun dochters een betere toekomst verdienen. Ned.3, 21.00-21.50u.

Modern times. Portretten van verschillende rashondenfokkers uit Engelse milieus die zich obsessief voorbereiden op allerlei hondenshows. Afl.: A breed of their own. BBC2, 22.00-22.50u.

Naked. Slot van een serie over het menselijk lichaam gaat over de omstandigheid dat de geest nog scherp is maar het lichaam zwak, en ongemakken het dagelijkse leven beheersen. RTL4, 22.15-22.50u.

Een cijfer voor je leven. Persoonlijke visie van regisseur Bob Entrop met vier bejaarden die de balans van hun leven opmaken. Zij praten over afscheid nemen, herinneringen, werk, genieten, erkenning, actief zijn en het nut van het leven. Ned.1, 22.29-23.25u.

SPORT

NOC*NSF Sportgala en -jaaroverzicht. Rechtstreeks verslag van de verkiezing van sportman, -vrouw en -ploeg van het jaar. De sporters kiezen zelf de winnaars. De nominaties worden afgewisseld met het sportjaaroverzicht 1999. De Kast, Bl⊘f, Rob de Nijs en Slagerij van Kampen zorgen voor de muzikale omlijsting. TV2, 20.30-23.00u.

Het derde oog. Over de 100-jarige historie van de voetbalclub Cercle Brugge. Canvas, 22.45-23.45u.

Studio NOS. Uitgebreide samenvatting van o.m. de voetbalwedstrijd tussen Ajax-PSV. Tevens fragmenten uit de andere wedstrijden van de ere-divisie. TV2, 23.00-0.15u.

PRAATPROGRAMMA

Het blauwe Licht. Paul Schnabel, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau, en cultuurwetenschapster Patricia Pisters praten aan de hand van fragmenten over de Veghelse eerwraak. Ned.3, 19.57-20.30u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn directeur P. Swinkels van de Bavaria-brouwerij en zangeres Willeke Alberti. RTL4, 22.50-23.45u.

FILM

. Two Mules for Sister Sara (Don Siegel, 1970, VS). Vermakelijke western waarin Clint Eastwood het als non vermomde animeermeisje Shirley MacLaine redt uit handen van dronken bandieten. Vervolgens raakt hij met haar betrokken bij de Mexicaanse vrijheidsstrijd. Gewelddadige finale. Net5, 20.30-22.35u., met reclame.

Madhouse (Tom Ropelewski, 1989, VS). Slordige, zichzelf overschreeuwende `sitcom' die pijnlijk veel langer duurt dan 25 minuten. Jong Californisch echtpaar kampt met invasie van onwellevende gasten. Met Kirstie Alley, John Larroquette. SBS6, 20.30-22.05u., met reclame.

. Richard III (Richard Loncraine, 1995, Engeland). Zie Film-vooraf. Canvas, 20.55-22.45u.

Sudden Death (Peter Hyams, 1995, VS). Jean-Claude Van Damme bedient zich o.m. van frituurvet en vaatwassers bij poging om gegijzelde president van Amerika te ontzetten uit nok van ijshockeystadion. BBC1, 22.30-0.15u.

. Rosemary's Baby (Roman Polanski, 1968, VS). Beroemde effectieve griezelthriller naar bestseller van Ira Levin. Mia Farrow is zwanger en verdenkt in toenemende mate haar echtgenoot John Cassavetes en andere mensen in haar omgeving van een duivelse samenzwering, om de geboorte van Satans kind voor te bereiden. Net5, 22.35-0.55u., onderbroken door reclame.

Le corbeau (Henri-Georges Clouzot, 1943, Frankrijk). Beruchte tweede speelfilm van de pessimistische perfectionist Clouzot (die later o.a. Les Diabolques maakte) is een venijnig portret van de hypocrisie in een Frans provincieplaatsje. Met Pierre Fresnay als een tussen twee vrouwen laverende arts. Film werd destijds misbruikt als anti-Franse nazi-propaganda en kreeg na de oorlog tijdelijk een vertoningsverbod. Later door Otto Preminger andermaal verfilmd tot The Thirteenth Letter. ZDF, 1.40-3.05.u, zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Wenn die Abendglocken läuten (Alfred Braun, 1951, West-Duitsland). Ouderwets melodrama over de gefrustreerde liefde van succesvolle componist Willy Birgel voor zijn jeugdvriendinnetje Julia Fjorsen. Morgen, ZDF, 9.35-11.00u., zwart-wit.

The Treasure of Monte Cristo (Robert S. Baker, 1961, Engeland). Avonturenfilm over jacht op een schat, vrij naar Alexandre Dumas' `Count of Monte Cristo'. Met Rory Calhoun. Morgen, BBC2, 11.55-13.30u., zwart-wit.

The Last Outpost (Lewis R. Foster, 1951, VS). Western met Ronald Reagan en Bruce Bennett als broers die tijdens de Burgeroorlog elkaars tegenstander zijn, totdat de strijd tegen Indianen hen verenigt. Met Rhonda Fleming als romantic interest. Morgen, SBS6, 13.55-15.30u., met reclame.