Schulz stopt met strip Charlie Brown

Over vier weken, op dinsdag 4 januari 2000, verschijnt de laatste Peanuts-strip, met Charlie Brown en zijn hondje Snoopy. De 77-jarige tekenaar Charles M. Schulz gaat dan met pensioen, heeft hij gisteren in een open brief aangekondigd. De Amerikaanse tekenaar, onlangs behandeld aan darmkanker, wil zich volledig op zijn herstel richten. Hij heeft dan bijna 50 jaar vrijwel onafgebroken dagelijks de avonturen bedacht en getekend van Charlie Brown en zijn vrienden.

Op 2 oktober 1950 verscheen de eerste Peanuts-strip van Schulz, in zeven Amerikaanse kranten. Het sombere ventje Charlie Brown, de geboren mislukkeling met zijn ronde hoofd, groeide uit tot een begrip; Peanuts werd een van de succesvolste strips ter wereld en verschijnt tegenwoordig dagelijks in 2.600 kranten in 75 landen, in 21 talen. In Nederland is de strip te lezen in ondermeer Het Parool.

Omdat in 1961 een huisvrouw uit San Francisco een brief aan Schulz schreef dat ze zo graag een Peanuts-kalender wilde, begon de tekenaar aan `merchandising': inmiddels zijn er kalenders, poppetjes, schrijfartikelen, tekenfilms, T-shirts met alle figuren uit de Peanuts-strip, zoals de hond Snoopy, het vogeltje Woodstock, het meisje Lucy met haar scherpe tong, haar broertje Linus die altijd een knuffellaken bij zich wil houden en andere dieren en kinderen uit de cartoons. Volwassenen komen in de stripwereld van Schulz niet voor.

Schulz, die tegenwoordig woont in Santa Rosa, is de zoon van een kapper uit het Amerikaanse plaatsje St. Paul (Minnesota). Hij wilde vanaf zijn jongste jaren striptekenaar worden en volgde met weinig succes een schriftelijke cursus striptekenen. Omdat hij zo mooi letters kon tekenen, kon hij na de Tweede Wereldoorlog als letterhakker bij een grafstenen-firma beginnen, maar hij begon toch in een lokale krant een strip over kinderen. Die groeide uit tot Peanuts.