Rechtszaak over verkoop gen-zaad

Het Amerikaanse bedrijf Monsanto is in de Verenigde Staten gisteren aangeklaagd voor de verspreiding van `gevaarlijke' genetisch gemodificeerde organismen. Volgens de klacht van Franse en Amerikaanse boeren en milieu-activisten heeft Monsanto gemodificeerd zaad van bijvoorbeeld soja, maïs, katoen en tomaten verkocht zonder dat de gezondheidsrisico's voor consumenten duidelijk zijn.

Het is voor het eerst dat de discussie over genetisch gemodificeerde voeding wordt verplaatst naar de rechtszaal. In de aanklacht worden naast marktleider Monsanto ook DuPont, Novartis en AstraZeneca genoemd.

Monsanto verwierp de klacht gisteren als ongegrond. ,,Dit is de zoveelste poging van verklaarde tegenstanders'', zei Monsanto. ,,Ze willen technologie tegenhouden die kan leiden tot verbetering van het milieu, die de voedselproductie kan verhogen en de gezondheid van consumenten kan verbeteren. Al onze producten zijn uitgebreid getest en goedgekeurd door een aantal overheidsinstanties.''

Bij genetische modificatie van gewassen wordt er gesleuteld aan de genetische structuur om ze bijvoorbeeld resistent te maken tegen bepaalde bestrijdingsmiddelen. Daardoor kan het gebruik van die middelen worden teruggedrongen. Ook kan de houdbaarheid of de groeisnelheid verbeteren.

De rechtszaak is in Washington aangespannen door het advocatenkantoor Cohen Milstein Hausfeld & Toll namens een grote groep andere kantoren die allen werken op een `no cure, no pay'-basis. Ze hopen dat het een `class action'-zaak wordt tegen de gehele industrietak, zoals bijvoorbeeld de afgelopen jaren ook tegen de tabaksindustrie is gevoerd.

Volgens de klacht heeft Monsanto de volksgezondheid in gevaar gebracht door de zaden op de markt te brengen ,,zonder voldoende tests naar de gevolgen voor het milieu en de menselijke gezondheid''. Daarnaast zou het bedrijf zich schuldig maken aan kartelvorming in de handel van de gemodificeerde zaden.