Recept van huisarts: telefoontje is genoeg

Huisartsen zijn eenvoudig te verleiden om medicijnen te geven aan hen niet bekende patiënten. Vaak is een telefoontje met een assistente voldoende. Ook wijken de artsen gemakkelijk af van de voorgeschreven standaardbehandeling.

Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond waarover Medisch Contact deze week verslag doet. Proefpersonen suggereerden overspannenheid en zeiden tijdens hun vakantie door hun medicijnen heen geraakt te zijn. Ze probeerden op die manier het kalmeringsmiddel Temesta te krijgen, pillen die populair zijn op de zwarte markt omdat ze `goed combineren' met sommige drugs. Het kostte betrekkelijk weinig moeite om de medicijnen telefonisch los te praten. Wel bleek maar zo'n 10 procent van de artsen bereid om de gevraagde negentig pillen te leveren. Bijna de helft van de artsen schreef minder pillen voor, de rest weigerde.

De bond ging ook na of huisartsen zich houden aan de behandeling die door het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) wordt aanbevolen. Proefpersonen benaderden daartoe huisartsen met de boodschap last te hebben van maagzuur, diarree of een `vol hoofd'. In de meeste gevallen werden de klachten afgedaan door de assistente van de huisarts en werd een geneesmiddel voorgeschreven, terwijl het NHG meestal adviseerde geen, of een lichter medicijn te verstrekken.

In maar een beperkt aantal gevallen moest de proefpersoon bij de hen onbekende huisarts op consult komen. ,,Wij hebben ons er over verbaasd hoe artsen kunnen beweren dat keel en neus van de proefpersoon ontstoken zijn, terwijl zij volledig gezond is'', aldus Medisch Contact.