Profijtelijke huisvlijt met hennep mag niet

De politie rolde gisteren in een Arnhemse achterstandsbuurt 29 illegale hennepkwekerijen op. Daarbij werden 2.400 planten, drie ton plantmateriaal en negentig lampen in beslag genomen. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Een modderspoor loopt over de vloerbedekking van de trap naar de plaats van het delict: een slaapkamer van vier bij twee met Ajax-behang en een verjaardagskalender aan de muur. In de kamerbrede houten bak op de vloer ligt alleen nog omgewoelde aarde. Erboven hangen losse elektriciteitsdraden te bungelen.

Bij Paul Roozendaal in de Daendelsstraat 39 viel de politie gisterochtend twaalf man sterk binnen. ,,Ik had nog zeiltjes en plastic vuilniszakken neergelegd, zodat ze geen vieze voeten zouden maken. Maar die trokken ze gewoon weg'', zegt de 35-jarige WAO'er enigszins beteuterd. In de slaapkamer en in het houten huisje achter in de tuin nam de politie in totaal zo'n 350 bijna oogstrijpe hennepplanten in beslag. Roozendaal (,,een uitkering van 1.900 gulden'') had gehoopt voor de planten zo'n vierduizend gulden te kunnen vangen. ,,Daar gaat mijn kerst'', zegt hij nu berustend. Maar de kinderen hadden wel op `iets extra's' gerekend.

In de Daendelsstraat, de Imhoffstraat, de J.P. Coenstraat en elders in de buurt zijn snoeren kerstlichtjes opgehangen. Het millennium en het jaar 2000 worden op ruiten gememoreerd met spuitsneeuw. Voor een enkele deur liggen glasscherven, in veel deuren prijken nieuwe ruitjes. Die zette de corporatie er direct in, nadat de politie bij geen gehoor het glas had gebroken om binnen te komen.

Politie, woningcorporatie en energiebedrijf NUON werkten gisteren eendrachtig samen bij het oprollen van 29 hennepplantages in 52 woningen. Deze plantages waren als illegale huisvlijt verspreid over de wijk. Terwijl de politie de planten in beslag nam, gingen functionarissen van het elektriciteitsbedrijf achter het illegaal aftappen van stroom aan. Twee gebruikers werden afgesloten, bij achttien andere werden nieuwe meters aangesloten en worden de oude onderzocht op misbruik.

Volgens een woordvoerder van de Arnhemse politie waren onder meer klachten over stankoverlast de aanleiding voor de grootscheepse actie. In de Ajax-slaapkamer legt teler Roozendaal uit dat die stank het gevolg is van het groeiproces van de hennepplanten. Warmte van 400-wattlampen en door een ventilator gegenereerde wind moeten dat proces versnellen. Ook Roozendaals buurvrouw had wel eens last van stank, geeft hij toe. ,,Toen heb ik het filter aangepast.'' Dat is nu in beslag genomen, samen met de lampen en de ventilator.

Stankoverlast had Ibirhim Suku (43) niet, maar hij is wel blij met de politieactie. Terwijl hij in de Imhoffstraat met een poetsdoek een oude Golf bewerkt, wil de Turkse Arnhemmer wel kwijt dat hij ,,honderd procent zeker'' achter het ,,opruimen van die rotzooi'' staat. ,,De jeugd gaat kapot hieraan'', zegt hij, verwijzend naar de drugsproblematiek. Ook teler Roozendaal klaagt over de toenemende drugsoverlast in Het Broek. Junks ,,die ze laten lopen'', spuiten op de grond, dat soort zaken. Het telen van grondstof voor softdrugs is wat anders, zegt hij desgevraagd. Zelf rookte hij vroeger ook wel eens wat, nu doet de wegens cara afgekeurde huisschilder dat niet meer.

Het Broek heeft het stigma van armoede en criminaliteit niet voor niets, zeggen bewoners van de buurt zelf. Gemiddeld inkomen in 1997 (CBS): nog geen 24.000 gulden. Veel arbeidsongeschikten, werklozen, kinderrijke gezinnen, steeds meer allochtonen. In de top-twaalf van armste stadsbuurten in Nederland. ,,Een vieze, achterstallige wijk. Een zootje'', vindt Roozendaal.

Een wijkfunctionaris (die wegens de relatie met de buurt en zijn werkgever om anonimiteit verzoekt) woont zelf al bijna veertig jaar in Het Broek. Hij bevestigt het beeld: vroeger gezelligheid, open deuren, ons-kent-ons, nu diefstal, heling en in toenemende mate ook geweld. Maar de hennepteelt had volgens hem juist geleid tot een daling van de criminaliteit, van het aantal woninginbraken bijvoorbeeld. En dat zal volgens hem weer veranderen als gevolg van de politieactie. ,,Een hoop mensen hebben nu een slechte kerst en zullen weer de gymschoentjes aantrekken om op pad te gaan.''

Voor Paul Roozendaal was z'n eerste oogst ook meteen zijn laatste. De nieuwe NUON-meter heeft een verklikker die buitensporig elektriciteitsverbruik direct verraadt. Roozendaal wacht zijn bekeuring af en houdt de hennepteelt verder voor gezien. Op de slaapverdieping vond hij nog een zaklantaarn die de politie bij de inval gisteren heeft achtergelaten. ,,Die breng ik echt terug.''

    • Reinoud Roscam Abbing