Parlement Kiev wijst premier af

De Oekraïense president Leonid Koetsjma heeft gedreigd het parlement naar huis te sturen en vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Hij deed dat gisteren nadat het parlement zijn kandidaat-premier, Valeri Poestovojtenko, had afgewezen.

Poestovojtenko is premier geweest sinds juli 1997. Omdat de grondwet bepaalt dat de regering opstapt als er een nieuwe president wordt gekozen diende hij vorige maand zijn ontslag in. Hij werd gisteren door de president weer voorgedragen.

Maar Poestovojtenko kreeg bij de stemming met 206 stemmen veertien stemmen te weinig. Omdat de grondwet bepaalt dat de president een kandidaat maar één keer kan voordragen is Koetsjma nu gedwongen naar een alternatief op zoek te gaan. Hij zei gisteren nog niet te weten wie hij zal benaderen: ,,Om eerlijk te zijn, ik heb geen flauw idee.''

De president dreigde het parlement naar huis te sturen als het blijft dwarsliggen. ,,Als er een constructieve meerderheid is, kan het parlement tot 2002 blijven werken. Als zo'n meerderheid er niet is, heeft het land dit parlement niet nodig'', zo zei Koetsjma. Het Oekraïense parlement wordt gedomineerd door de ultra-orthodoxe communisten en hun bondgenoten, die de afgelopen jaren stelselmatig hebben getracht hervormingsvoorstellen van Koetsjma te blokkeren.

De leider van de communisten, Pjotr Symonenko, zei dat Poestovojtenko was afgewezen omdat hij er niet in is geslaagd de gestage neergang van de Oekraïense economie tot staan te brengen en omdat ,,al zijn hervormingen een ramp zijn''. ,,De daden van Poestovojtenko waren destructief en kwaadaardig'', zei hij. (Reuters, AP, AFP)