Nieuwe kinderfilms uit IJsland en Denemarken

De traditionele oriëntatie van het jeugdfilmfestival Cinekid op de Scandinavische kwaliteitsproductie leverde ook dit jaar weer een rijke oogst op. De publieksprijs ging dit jaar naar de IJslandse film Ikke niet (Stikkfrí) voor kinderen vanaf een jaar of acht. Het is zeker niet de eerste film voor kinderen, waarin bloemrijk geput wordt uit de emoties van kinderen, die soms wel vier vaders of drie moeders uit elkaar moeten houden. Maar zoals de tienjarige Yrsa tegen haar buurmeisje Hrefna zegt: ,,Ik heb vier vaders, en dat is best lastig, maar altijd beter dan wanneer je er geen een hebt.'' Hrefna ontdekt op haar verjaardagsfeestje per ongeluk dat het door haar vader opgestuurde cadeautje, een mini-Eiffeltoren, helemaal niet uit Parijs komt, maar door haar moeder is gekocht. Dat leugentje diende om haar dochter te beschermen en het feit te verbergen dat haar vader helemaal niet van kinderen houdt. Reden genoeg voor de twee buurmeisjes om op onderzoek uit te gaan; ze vinden de verloren vader niet in Parijs, maar in de deuropening van een huis in een buitenwijk van Reykjavik, met een baby op zijn arm.

Het is een hartverscheurend moment, in een aardige film met een lach en een traan, en vol rake observaties over de omgang tussen kinderen en volwassenen. De tweede filmregie van Ari Kristinsson, de belangrijkste cameraman van IJsland, heeft als bonus dat je een idee krijgt van het dagelijks leven in een land dat er helemaal niet zo exotisch uitziet als je verwachten zou. Zelfs de taal klinkt bekend, maar dat zou wel eens kunnen komen door een in de eindcredits vermelde Noorse nasynchronisatie.

Ook een Cinekid-film voor kinderen vanaf een jaar of vier is in de kerstvakantie in de bioscoopmatinees te zien. Cirkelientje (Storbyens mus) van de bekende Deense animator Jannik Hastrup (Samson en Sally, Olivier: Onrust in Vogelland) is een geaquarelleerde tekenfilm in een prettig aandoende schetsmatige stijl. Ook schetsmatig is het scenario, dat doet vermoeden dat de avonturen van drie grotestadsmuizen en een kaboutermeisje in een stippeltjesjurk (Cirkelientje) uit losse afleveringen is opgebouwd. Steeds komt weer Hassan terug, de allochtone muis die meer van feta houdt dan van gewone kaas. Er zit weinig lijn in deze episoden, of het zou moeten zijn dat niet elke muis een kaaskop is, en dat olijven ook heel lekker smaken. De Nederlands gesproken versie van Cirkelientje maakt de film toegankelijk voor kleuters, maar het is toch meer een televisieserie dan een bioscoopfilm.

Ikke niet (Stikkfrí). Regie: Ari Kristinsson. Met: Bergthora Aradottir, Freydis Kristoffersdottir.

Cirkelientje (Storbyens mus). Regie: Jannik Hastrup. Beide films in: Rialto, Amsterdam; Haags Filmhuis, Filmhuis Arnhem, vanaf za.