Mazelen eist leven van drie kinderen

Een mazelenepidemie die heerst sinds het voorjaar, heeft inmiddels aan drie kinderen het leven gekost. Dat blijkt uit cijfers van de Landelijke Coördinatiestructuur Infectieziektenbestrijding (LCI). Veertig kinderen kregen dusdanige complicaties dat zij moesten worden opgenomen in het ziekenhuis. In totaal zijn er ruim 1.750 gevallen van mazelen gemeld bij de GGD's.

De epidemie brak uit in juni op een reformatorische basisschool in Rhenen. Hij breidde zich uit over andere plaatsen op de zogenoemde bible belt zoals Kesteren en Leerdam. De ziekte woedt nu vooral in delen van Zuid-Holland en Zeeland. Volgens de LCI komen nu ziektegevallen voor in Katwijk, Dordrecht, Gouda, Goes, Spijkenisse en Den Haag.

Van de zieke kinderen was 99 procent niet tegen mazelen ingeënt wegens religieuze bezwaren van de ouders, zo meldt het LCI. Bijna alle kinderen die niet gevaccineerd zijn krijgen ooit mazelen, soms pas als volwassene. De gevolgen kunnen zeer ernstig zijn: Een op de duizend kinderen die de uiterst besmettelijke ziekte krijgt, overlijdt eraan. Twintig procent van de 1.750 patiëntjes bij wie mazelen is geconstateerd, heeft ook ontstekingen van longen, oren of hersenen opgelopen.

Circa 96 procent van de pasgeborenen krijgt de zogenoemde BMR-prik, een cocktail tegen de bof, mazelen en rode hond. De ouders van de overige 4 procent zien vaak af van inenting wegens religieuze bezwaren. Ook vrezen ouders soms voor de bijwerkingen van de prik. Daarnaast is er een groep ouders die vaccinatie vergeet of zielig vindt voor de baby. Twee weken na de prik is een kind beschermd tegen de ziekte. De laatste grote mazelenepidemie in Nederland was in 1987-1988.