Libanese zanger beledigde islam niet

Een Libanese rechtbank heeft de beroemde componist en zanger Marcel Khalife vandaag vrijgesproken van belediging van de islam. Khalife, een linkse christen, was aangeklaagd op basis van zijn lied `O mijn vader, ik ben Yusef', waarvan de tekst Koranverzen aanhaalt. Dat is verboden, aldus sunnitisch-islamitische geestelijk leiders in Libanon. Khalife had maximaal drie jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. Tegen de uitspraak is beroep mogelijk.

De rechtszaak tegen Khalife, die in de hele Arabische wereld bekendheid geniet, werd gezien als lakmoesproef van de vrijheid van meningsuiting in Libanon, dat als een van de liberaalste Arabische landen geldt. De rechter – een vrouw, zoals past in het Libanese klimaat – had er geen moeite mee. Zij kwam tot de slotsom dat Khalife geen enkel misdrijf had begaan, en verwierp alle beschuldigingen. ,,De verdachte zong plechtig de heilige Koranverzen. Daarom deed hij de heiligheid van de Koran geen geweld aan en zette hij evenmin iemand ertoe aan dat te doen'', zei ze.

Het omstreden lied van Khalife is gebaseerd op een gedicht van de populaire Palestijnse dichter Mahmoud Darwish. Deze vergelijkt in zijn gedicht het gebrek aan Arabische steun voor de Palestijnen met Jozefs behandeling door zijn broers. Khalife had veel steun ontvangen, van Libanese politieke leiders maar ook van shi'itisch-islamitische geestelijken. (Reuters)