Krajicek keert terug in Davis-Cupteam

Richard Krajicek stelt zich volgend jaar beschikbaar voor alle wedstrijden van het Nederlandse tennisteam in de wereldgroep. Als het Davis Cupteam in februari in de eerste ronde van Duitsland verliest, dan behoudt Krajicek zich echter het recht voor de promotie/degradatiewedstrijd in juli te laten schieten.

Bondscoach Michiel Schapers maakte vanochtend tijdens de nationale Masters in Warmond bekend dat hij zich kan vinden in het met Krajicek bereikte compromis. ,,We moeten zorgen dat we Duitsland verslaan, dan zijn we van alle problemen verlost.''

Tot grote ergernis van zijn ploeggenoten meldde Krajicek zich enkele maanden geleden af voor het duel met Ecuador, waarin Nederland zijn plaats in de wereldgroep veilig stelde. Volgens de nummer 10 van de wereld paste een Davis Cup-wedstrijd op gravel niet in zijn programma. Ook volgend jaar is het mogelijk dat het Nederlandse team zich op een gravelbaan moet zien te handhaven op het hoogste niveau. ,,De promotie/degradatiewedstrijd vindt volgend jaar een week na Wimbledon plaats'', vertelde Schapers, vanochtend. ,,Het hangt in dat geval van de loting af of Krajicek zich ook voor dat duel beschikbaar stelt.''

Mocht Nederland net als dit jaar tot een verre reis naar Zuid-Amerika worden veroordeeld dan moet Schapers rekening houden met een afmelding van zijn kopman. ,,Uiteraard streef ik als captain naar een totale commitment van mijn spelers'', zei Schapers. ,,Maar Richard moet in dat geval ook zijn eigen programma kunnen volgen.

Daar zijn Siemerink, Haarhuis en Schalken het ook mee eens. Iedereen kan leven met dit compromis. We moeten Richard ook niet zijn leven lang blijven achtervolgen met zijn actie voor de wedstrijd tegen Ecuador.''

Krajicek zei vanmorgen dat een wedstrijd in de Davis Cup hem al drie tot vier weken in het seizoen kost. ,,Voor de wereldgroep heb ik dat er voor over, maar voor een promotie/degradatiewedstrijd is dat te veel van het goede.'' Het zal dus van de locatie én de ondergrond afhangen of Krajicek in juli bereid is het Nederlandse team voor mogelijke degradatie te behoeden.''

Van enige irritatie in de selectie jegens Krajicek is volgens Schapers ook geen sprake meer. ,,Je moet realistisch zijn'', betoogde de bondscoach. ,,Richard is onze beste tennisser. We kunnen een top 10-speler goed gebruiken tegen Duitsland.''

Krajicek had reeds na de overwinning op Ecuador zijn excuses aangeboden aan zijn teamgenoten. ,,Ik heb spijt betuigd voor het breken van mijn belofte. Maar ik had nog meer spijt van de belofte zelf. Daarom heb ik nu afgesproken dat ik een voorbehoud maak voor de promotie/degradatiewedstrijd in juli.''

Op dit moment is het nog onzeker of de Duitsers in februari in Leipzig met Tommy Haas én Nicolas Kiefer aantreden. ,,Kiefer maakt pas tijdens de Australian Open bekend of hij tegen Nederland speelt'', verklaarde Schapers. ,,Uiteraard maakt het een groot verschil of Duitsland met of zonder Kiefer speelt. Zoveel alternatieven hebben de Duitsers in het enkelspel niet achter de hand.''

De selectie van negen spelers die in de eerste ronde van de wereldgroep in Leipzig tegen Duitsland speelt, bestaat voorlopig uit Richard Krajicek, Jan Siemerink, Sjeng Schalken, Paul Haarhuis, John van Lottum, Peter Wessels. Edwin Kempes, Raemon Sluiters en Martin Verkerk. Op 22 december krimpt Schapers de ploeg in tot een opstelling van vierman.