Koninklijke houdt Damrak op hoog peil

Koninklijke Olie was vanmorgen de grote ster op de beurs van Amsterdam. Het grootste fonds in de AEX-index hield de belangrijkste graadmeter van de effectenbeurs op peil.

Vanochtend leek het even gedaan met de recordrace van het Damrak. Onder invloed van een lager Wall Street zakte de AEX-index aanvankelijk langzaam naar beneden. In de loop van de ochtend trad echter herstel op. Een klein winstje – 1,35 punten op 626,99 – bleef echter niet behouden. De schommelende AEX-index toonde rond het middaguur een klein verlies van 0,55 punt op 625,09 punten. Bij een rustige handel lagen de Amsterdamse hoofdfondsen er gedurende de ochtend verdeeld bij.

De AEX-index kreeg veel steun van Koninklijke Olie, voor 60 procent aandeelhouder van de Nederlands-Britse oliemaatschappij Koninklijke/Shell Groep. Rondom het middaguur stond de koers van het aandeel ruim 4 procent hoger, boven de 60 euro. De maatschappij had vandaag in Londen een analistenbijeenkomst en stelde de analisten tevreden door bekend te maken de doelstellingen voor dit jaar te hebben gehaald.

,,Dat soort positieve mededelingen is altijd goed voor wat extra vraag'', aldus een commissionair. Ook de mededeling dat wordt gestudeerd op een programma voor de inkoop van eigen aandelen viel goed. Weliswaar heeft Koninklijke/Shell al eerder aangeven de mogelijkheid van share buy backs te willen hebben, maar de mededeling over een studie gaat net een stapje verder. Inkoop van aandelen heeft een koersopdrijvend effect, doordat de winst van de onderneming over minder stukken hoeft te worden uitgesmeerd en het eigen vermogen per aandeel toeneemt.

De telecomsector weet nog altijd niet van ophouden. Beleggers waren vooral geïnteresseerd in KPNQwest. Dat schoot zelfs met even meer dan 9 euro door naar 66 euro. Later viel het aandeel terug naar 58,20 euro, nog altijd een stijging van 2 euro. Gisteren meldde dit samenwerkingsverband voor dataverkeer van KPN en het Amerikaanse Qwest dat het werkt aan een zogenoemde Euroring, die 39 Europese steden via glasvezelkabels met elkaar verbindt.

De financiële waarden lieten juist een daling zien, net als ASM Lithography, dat vorige week nog ongekend populair was, en diens voormalige moederbedrijf Philips. ASML leverde 2,15 euro in op 96,25. Philips verloor 4,50 op 121,70 euro.

Op de lokale markt stonden opnieuw de houdstermaatschappijen Dordtsche Petroleum en Moeara Enim in de belangstelling. Maandag werd bekend dat het ministerie van Financiën 1 tot 2 miljard gulden kan overhouden aan de overeenkomst die het heeft gesloten met Dresdner Bank, de mogelijke koper van Dordtsche, Moeara en nog twee andere stille beursfondsen (Maxwell Petroleum en Calvé-Delft). De koersen van Dordtsche en Moeara stegen meer dan 4 procent.