Jennifer Aniston

In een reeks profielen van gezichtsbepalende sterren deze week Jennifer Aniston, de actrice met het beroemde haar uit Friends, wier stem nu te horen is in de tekenfilm The Iron Giant.

Haar haar was eerder beroemd dan zijzelf, haar nieuwe vriend is interessanter dan haar nieuwe rol, haar reclamefilms zijn net zo veel besproken als haar filmproducties. De Amerikaanse actrice Jennifer Aniston (Sherman Oaks, Californië, 11 februari 1969) is een ster die het tot een kapsel geschopt heeft. In de jaren zeventig zette ze krullers in haar haar voor een Farrah Fawcett-effect, midden jaren negentig vroegen vrouwen bij de kapper om de bol geföhnde laagjescoupe van Rachel.

Aniston en haar haar werden bekend in Friends, de televisierie over zes twintigers in New York waar sinds 1994 25 miljoen Amerikanen elke donderdag voor thuis blijven. Met haar vertolking van Rachel Green, een rijk meisje uit de suburbs dat niet weet hoe een wasmachine werkt maar het wel wil leren, is Aniston de populairste speelster uit de serie geworden, aan wie op Internet talloze babe-sites gewijd zijn.

Aniston, dochter van een Griekse soapacteur en een Amerikaans model, studeerde al acteren op de middelbare school in New York. Eind jaren tachtig verhuisde ze naar Los Angeles, waar ze debuteerde met gastoptredens in diverse sitcoms. Haar eerste film was de geflopte horrorproductie Leprechaun (1993). Nadat haar agent haar had geadviseerd 15 kilo af te vallen, deed Aniston auditie voor Friends. Aniston is nu zo beroemd dat iedereen kan weten wat ze voor haar succes heeft moeten opgeven. Volgens diverse bronnen zijn witte boterhammen met mayonaise haar lievelingseten.

Aniston is na Friends het vaakst te zien in de commercials van het make-up merk L'Oréal, een niet al te duur merk dat past bij Anistons uitstraling. Aniston is geen overdreven schoonheid. Iedereen die de mayonaise laat staan en de sportschool bezoekt, zou er zo goed uit kunnen zien als zij. Naar de kapper gaan en crème kopen is nog makkelijker.

Anistons filmproductie heeft zich tot nu toe beperkt tot lauw ontvangen romantische komedies. ,,I'm not ready to play a crazed drug addict yet'', zei ze onlangs over haar filmkeuze. Haar postFriends debuut maakte de actrice in 1996 in She's The One van Edward Burns. Daarna volgden onder meer `Til There was you en The object of My Affection, waarin Aniston een baby wil opvoeden samen met haar homoseksuele huisgenoot. De actrice schijnt in werkelijkheid ook naar een baby te verlangen. Maar Anistons vriend Brad Pitt wil nog even wachten met gezinsuitbreiding. De acteur wil dat `zijn meisje' eerst nog meer carrière maakt. Een gezamenlijk optreden van het paar, als white trash koppel in Waking Up in Reno, is evenwel afgelast.