Internationaal

LONDEN

De beurs van Londen is vanmorgen gedaald. Rondom het middaguur stond de FTSE-index 90,9 punten lager op 6611,2 punten. Boosdoener waren de telecom-aandelen die de laatste maanden juist grotendeels verantwoordelijk waren voor de koersrally op de Europese beurzen. British Telecom hapte 14 punten uit de index, Vodafone 9 punten en Marconi 7 punten. De zwakte van de telecom-sector was te wijten aan de daling van de schermenbeurs Nasdaq in New York gisteravond, waar veel technologiefondsen zijn genoteerd. De zwakte van de beurs was echter vooral te wijten aan de magere omzetten in aandelen. Een klein negatief signaal leidde daardoor meteen tot een flinke daling.

FRANKFURT

De beurs in Frankfurt deed het matig met een kleine daling van de DAX-index met 13,47 punten tot 6174,52 punten. Gisteren was de DAX nog gesloten op een record van 6187,99 punten. Opmerkelijk was het herstel van SAP, dat 3 procent omhoog ging. Gisteren daalde SAP flink, na dagen van koersstijgingen. Vandaag vonden beleggers het software-huis weer aantrekkelijk ondanks de daling van Nasdaq. Telcom-bedrijf Mobilcom ging ook omhoog, ruim 2 procent, na de mededeling dat een alliantie is gesloten met Debitel voor een bieding op een nieuwe generatie licenties voor de mobiele telefonie in Duitsland volgend jaar.

PARIJS

De Franse beurs in Parijs, al maanden in een euforische stemming, daalde vanmorgen. Rondom het middaguur stond de CAC-40-index 27,92 punten lager op 5536,55 punten. Net als in Londen was de telecom hier de boosdoener.

De telecom-sector was afgelopen maanden de grote aanjager van de reeks van koersrecords, maar liet het vandaag afweten door de daling van de Nasdaq. France Telecom, een zwaargewicht in de index, ging een half procent omlaag. Vodafone heeft 30 miljard euro geleend voor de overname van Mannesmann en dat is volgens analisten een teken dat de overnames in de sector alleen maar duurder worden.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio heeft de handel van vandaag afgesloten met een klein verlies. De Nikkei-index ging met 27,19 punten naar beneden tot 18.138,36.

NEW YORK

De bekendmaking van de stijgende detailhandelsomzet in november veroorzaakte gisteren aanvankelijk veel paniek onder de beleggers op de effectenbeurs op Wall Street. Pas na de daaropvolgende publicatie van de consumentenprijsindex keerde de rust terug. De Dow-Jonesindex, de belangrijkste graadmeter, sloot nagenoeg onveranderd. De Dow sloot met een klein verlies van 0,27 procent. De slotstand kwam uit op 11.162,01 punten.