Frankrijk geeft kunst terug aan nazi-slachtoffers

Het Franse ministerie van Cultuur heeft de afgelopen weken dertien kunstwerken, tijdens de oorlog bij Franse galeries geroofd door de nazi's, teruggegeven aan de erfgenamen. Behalve schilderijen, ging het om tapijten, glaswerk en meubilair. De objecten behoorden toe aan galeriehouder Jacques Bacri en aan de familie Seligmann, die drie kunstzalen had. Zeven van deze dertien werken kwamen destijds terecht in de verzameling van nazi-topman Goering.

Tijdens de oorlog verdwenen in totaal zo'n honderdduizend kunstwerken uit Frankrijk. Daarvan werden er 61.257 weer gevonden en teruggegeven. Tussen 1945 en '49 werden er 45.441 opgeëist. Van de resterende voorwerpen plaatsten de overheid er tweeduizend in musea en openbare gebouwen en wat toen nog over was, kwam in de verkoop. Via exposities en internet-sites probeerde een commissie, belast met de restitutie, de afgelopen tijd alsnog de rechtmatige eigenaren te achterhalen.

,,We zijn zeer gewetensvol te werk gegaan, en dat kan je niet van alle landen zeggen'', aldus Norbert Engel van het Franse ministerie van Cultuur. Begin volgend jaar presenteert de commissie zijn aanbevelingen ten aanzien van restitutie van die werken die destijds in de musea terugkwamen. (AP,Reuters)