Forse stijging in omzet detailhandel VS

De omzet van de detailhandel in de Verenigde Staten is in november explosief gestegen met 0,9 procent tot 255,8 miljard dollar (560 miljard gulden). Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Handel gisteren bekendgemaakt.

Het begin van het Kerstseizoen zag er zo goed uit dat de financiële markten vreesden voor oververhitting van de economie. Obligatiekoersen daalden en ook de aandelen presteerden matig. Een renteverhoging tot 6 procent in het nieuwe jaar is nu zo goed als zeker.

De seizoensgecorrigeerde cijfers registreren wat over de toonbank gaat in winkels, maar ook verkochte auto's tellen mee. Exclusief de autocijfers steeg de omzet met slechts 0,4 procent ten opzichte van een maand eerder.

De consumentenprijzenindex was in november 0,2 procent hoger, zo maakte het ministerie van Arbeid bekend. In de afgelopen twaalf maanden bedroeg de inflatie slechts 2,6 procent. (Lucas Ligtenberg, New York)