CHOCOLADETAART MET VEENBESSEN

Deze bonbon-achtige taart is een ideaal nagerecht voor een kerstmaaltijd. Maak hem een paar dagen tevoren en bewaar hem in de koelkast zodat u de grote finale van zo'n inspannende dag vol vertrouwen in gaat.

Doe voor het deeg de bloem, suiker en cacao in de keukenmachine en draai tot alles gemengd is. Voeg de boter toe en draai tot een kruimelig geheel. Voeg al draaiend het ei toe en draai tot een zacht deeg. Rol het deeg tussen twee grote vellen bakpapier tot het groot genoeg is om de bodem en wanden van een springvorm van 23 centimeter doorsnee te bekleden. Verwijder het bakpapier en bekleed de vorm met het deeg. Zet de vorm met deeg 15 minuten in het vriesvak. Bekleed het deeg met aluminiumfolie en vul met bakbonen, gedroogde rijst of bonen. Zet 10 tot 12 minuten in een op 180° C voorverwarmde oven. Verwijder de bonen en folie en zet de vorm met deeg nog 3 tot 5 minuten in de oven tot het deeg er droog uitziet. Laat afkoelen.

Doe voor de vulling de veenbessen of cranberry's, de suiker, het raspsel en sap in een pan en breng aan de kook op een hoog vuur. Laat 3 minuten koken. Draai het vuur lager en laat het mengsel onder af en toe omscheppen 15 tot 20 minuten sudderen tot het dikker wordt. Laat het mengsel volledig afkoelen.

Doe voor de ganache (afdeklaag) de slagroom in een zware pan en breng aan de kook. Neem de pan van het vuur en roer er de geraspte chocolade door; laat 3 minuten staan en klop dan met een garde tot het mengsel glad en glimmend is. Klop niet te lang. Schep de vulling in de deegschelp en strijk hem glad uit. Giet er de ganache over (let op dat de vorm niet te vol wordt) en strijk glad uit. Dek de taart af en zet 6 uur in de koelkast. U kunt de taart 3 tot 5 dagen afgedekt in de koelkast bewaren.