Boete EU voor `nalatig' KLM

De Europese Commissie heeft KLM een boete opgelegd van 40.000 euro (88.000 gulden), omdat de Nederlandse luchtvaartmaatschappij onvolledige informatie heeft verstrekt over de overname van Martinair. KLM is teleurgesteld over de boete en beraadt zich over eventuele stappen tegen de beslissing.

KLM is niet de enige onderneming die een boete heeft gekregen voor het geven van misleidende informatie over voorgenomen fusies en overnames. Ook Deutsche Post (voor de aankoop van Trans-o-flex), Anheuser-Busch en Scottish & Newcastle (beide voor een deal over de distributie van Budweiser) zijn gestraft. Deutsche Post heeft een boete opgelegd gekregen van 50.000 euro, de beide brouwers moeten elk 3.000 euro betalen aan de Brusselse autoriteiten.

Volgens de Commissie heeft KLM onjuiste informatie over de bestemmingen van charterdochter Transavia verstrekt. De vluchten van Transavia naar landen rond de Middellandse Zee komen meer overeen met die van Martinair dan KLM deed voorkomen, vindt Brussel: ,,Zeer nalatig, op zijn zachtst gezegd''. Deze informatie is van belang om te oordelen hoe machtig de nieuwe combinatie zou worden.

KLM blies de overname van Martinair in het voorjaar af, toen bleek dat de mededingsautoriteiten van de Europese Commissie veel vraagtekens plaatsten bij het samengaan van de twee maatschappijen. De onderhandelingen met Brussel verliepen toen al maanden uiterst moeizaam. Eurocommissaris Van Miert (Concurrentiezaken) vreesde een te machtige positie van de combinatie KLM-Martinair op de Nederlandse chartermarkt. Dat zou tot een tekort aan landingsrechten (slots) voor andere maatschappijen kunnen leiden.

Volgens KLM heeft de Europese Commissie haar eigen rol in de zaak onvoldoende meegewogen. ,,KLM en Martinair hebben immers regelmatig met de commissie overleg gevoerd over de door de commissie verzochte gegevens. De commissie is uitvoerig geïnformeerd over zaken als complexiteit van de relevante markt en andere aanpalende markten die daar nauw verband mee houden'', stelt de luchtvaartmaatschappij in een verklaring.

Deutsche Post krijgt overigens een steviger schrobbering van de Commissie, die zegt dat het postbedrijf ,,weloverwogen onjuiste en misleidende informatie'' heeft verstrekt en ook informatie heeft achtergehouden. Beide vergrijpen zijn volgens Euro-commissaris Monti (Mededinging) in strijd met de wetgeving van de Europese Unie. (ANP, Reuters)