Bern ontkoppelt franc van goudprijs

Zwitserland heeft definitief de koppeling afgeschaft van zijn munteenheid, de franc, aan de goudprijs. De Nationalrat, de Zwitserse Eerste Kamer, heeft gisteren ingestemd met een wijziging van de valuta- en betalingsmiddelenwet.

Het loslaten van de koppeling maakt de weg vrij voor de verkoop van de helft van de goudvoorraad van de Zwitserse centrale bank. Omdat in de oude valutawet een goudprijs was vastgelegd van 4.595 franc (6.318 gulden) per kilogram, kon dat tot dusver niet doorgaan. Vanaf begin januari 2000 wordt de goudvoorraad tegen marktprijzen gewaardeerd, die daardoor in waarde ongeveer verdrievoudigt. Zwitserland wil op termijn zo'n 1.300 ton verkopen. De plannen zullen waarschijnlijk geen schok teweegbrengen op de goudmarkt. Bern maakte in september met de Europese Centrale Bank (ECB) en dertien landen de afspraak om de komende vijf jaar samen in totaal maximaal 2.000 ton goud te verkopen. (DPA, ANP)