Avebe eist 24 mln van rijk

Aardappelzetmeelconcern Avebe heeft bij het ministerie van VROM een schadeclaim ingediend van 24 miljoen gulden. VROM weigert Avebe een nieuwe vergunning te geven voor de teelt en verwerking van transgene amylopectine-aardappelen. Hierdoor heeft het concern 350 boeren voor vijftien miljoen gulden schadeloos moeten stellen. De rest van de schadeclaim bestaat uit kosten die de afgelopen negen jaar zijn gemaakt voor onderzoek naar de gen-aardappel, aldus een Avebe-woordvoerder.

Avebe bezat een vierjarige proefveldvergunning van VROM voor de teelt van genetisch gemodificeerde fabrieksaardappelen. Die liep vorig jaar af en werd niet verlengd. Dit jaar zouden akkerbouwers op 2.400 hectare gemodificerd pootgoed de grond in stoppen. Toen vergunning hiervoor uitbleef, schortte Avebe de teelt op en kocht het alternatieve gewassen aan voor de boeren.

Volgens Avebe is het de dupe geworden van de angst van de consument voor moderne biotechnologie. Het vreest zijn voorsprong op het gebied van genetisch gemodificeerde aardappelen te verliezen als VROM vergunning blijft weigeren.

VROM verklaart dat het Rijkskwaliteits Instituut voor Land- en Tuinbouw (Rikilt) eerst ,,nadere technische informatie'' wil over de toepassing van de genetisch gemodificeerde aardappel.