Akkoord compensatie dwangarbeid

Duitsland is het eens met vertegenwoordigers van dwangarbeiders uit de Tweede Wereldoorlog over schadeloosstelling. Details uit het akkoord ontbreken nog, maar betrokkenen meldden vanmorgen dat het gaat om de betaling van tien miljard mark aan oud-dwangarbeiders.

De helft van het overeengekomen bedrag zal worden betaald door de Duitse regering, de andere helft door het bedrijfsleven. Volgens Otto Lambsdorff, onderhandelaar namens de regering, heeft bondskanselier Schröder besloten de bijdrage van de staat te verhogen ,,omdat de industrie niet nog meer kan betalen''.

Woordvoerder J. Driever van het Project Schadeloosstelling Dwangarbeiders in Apeldoorn, dat de belangen van Nederlanders vertegenwoordigt, zegt blij te zijn met dit resultaat. Bij het Project hebben zich ruim 16.500 Nederlandse ex-dwangarbeiders gemeld die in aanmerking willen komen voor een vergoeding.

In Duitsland volgt vrijdag volgt nog een onderhandelingsronde en de verwachting is dat dan het akkoord zal worden ondertekend. Vertegenwoordigers van de Duitse regering en het bedrijfsleven hebben dan bijna een jaar onderhandeld met advocaten van dwangarbeiders en joodse organisaties. De gesprekken waren vastgelopen omdat de regering niet meer wilde betalen dan vier miljard. Het Duitse bedrijfsleven had intussen vijf miljard geboden. Advocaten van de slachtoffers eisten aanvankelijk bijna twintig miljard en later ongeveer vijftien miljard. Toen de advocaten hun eis onlangs verlaagden tot elf miljard, heeft de Duitse regering besloten haar bod alsnog te verhogen. Getracht zal worden om Amerikaanse bedrijven die tijdens de oorlog dochterondernemingen hadden in Duitsland, zoals General Motors, de resterende één miljard mark te laten betalen.

Er moeten nog afspraken gemaakt worden over de individuele bedragen voor de slachtoffers. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen degenen die in concentratiekampen of getto's hebben gezeten en degenen die door de nazi's uit bezet gebied werden gehaald. De eerste groep, van wie vermoedelijk nog zo'n 230.000 mensen in leven zijn, kunnen rekenen op de hoogste uitkering, een bedrag tussen de 10.000 en 15.000 mark. (Reuters, AP, AFP)