ACHTER DE SCHERMEN VAN DE TOP

Schrijvende en audiovisuele pers worden tijdens een top van de Europese Unie op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen in zogenoemde `briefings', die zowel door vertegenwoordigers van de lidstaten als door de voorzitter van de EU en door leden van de Europese Commissie worden gehouden. Soms beperkt de briefing zich tot het voorlezen van een verklaring, soms ook zijn het uitvoerige persconferenties, waar bewindslieden uitgebreid ingaan op vragen.

Elke lidstaat heeft een eigen `briefing room'. In het beurs- en congrescentrum in Helsinki waren het afgelopen weekeinde niet voldoende `vaste' kamers om alle vijftien lidstaten van een briefingroom te voorzien. Daarom had de organisatie in een van de hallen tenten laten opzetten voorzien van stoelen en een platform met daarachter de nationale vlag als decor. Van deze tenten, toebedeeld aan de minder grote EU-landen, werd alleen in hoge nood gebruik gemaakt. Sommige kleine landen, met een kleine persvertegenwoordiging die goed bekend is bij de minister of woordvoerder die informatie wil geven, kozen ervoor in een stil hoekje in het perscentrum te gaan zitten.

De grootste zaal was toebedeeld aan de Fransen. De Duitsers moesten hun briefings in een kleinere ruimte houden. De briefings van deze landen worden niet alleen door inheemse journalisten bijgewoond, maar trekken ook veel verslaggevers uit andere EU-lidstaten. Veel journalisten zijn er trots op dat ze over goede bronnen beschikken bij de grote EU-landen.

Een aantal landen organiseert in de loop van de avond van de eerste dag (de meeste topconferenties van de EU duren 36 tot 48 uur) een borrel voor de eigen pers in een groot hotel. Dat is een nuttig moment, waarop veel van de informatie die in de loop van de dag uit de vergadering van staatshoofden en regeringsleiders naar buiten is gesijpeld, van duiding en achtergrond kan worden voorzien.

(Foto lehtikuva/ Markku Ulander)