VVCS eist tv-geld voor voetballers

Profvoetballers moeten meedelen in de opbrengsten van tv-uitzendingen van hun wedstrijden. Dat heeft de spelersvakbond VVCS gisteren tijdens de ledenvergadering in Gouda besloten.

Eerder moest de VVCS in de CAO-onderhandelingen het gewenste aandeel van de tv-opbrengsten laten vallen. ,,We vinden nog steeds dat spelers recht hebben op een aandeel. Zij bepalen de commerciële waarde van een wedstrijd'', liet VVCS-voorzitter Theo van Seggelen gisteren weten.

Louis Everard, woordvoerder van de spelersvakbond: ,,Spelers in het betaalde voetbal hebben in Nederland al jaren recht op een deel van de tv-opbrengsten. Per 1 juli is dat echter plotseling afgekapt. Terwijl een voetbalwedstrijd toch wordt gemaakt door de spelers op het veld. Maar zij worden buitenspel gezet, juist op een moment dat de opbrengsten van tv-uitzendingen sterk toenemen. Dat kan natuurlijk niet.''

Everard verwijst naar omliggende landen. ,,In Engeland bijvoorbeeld ontvangen voetballers in totaal 10 miljoen pond. In Nederland zijn de bijdragen aan de spelers altijd in overleg met het bestuur betaald voetbal vastgesteld. De profvoetballers ontvingen evenals de clubs 1/37ste deel van de tv-opbrengsten. Sinds 1 juli ontvangen de spelers zonder opgaaf van redenen helemaal niets meer. Dat kan niet.''

De VVCS heeft zich met het probleem inmiddels gewend tot de Nederlandse Mededingings Autoriteit (NMA). De spelersvakbond zal namens alle spelers een juridische procedure beginnen tegen de KNVB, de Eredivisie NV en de Toto Divisie. Daarnaast onderzoekt jurist Pim de Vos de mogelijkheden om via een verkorte procedure een bijdrage af te dwingen. ,,Het geld dat daar uitkomt gaat niet naar de VVCS, maar naar de spelers'', zegt Everard. ,,Zij mogen bepalen hoe het bedrag verdeeld wordt.''

Directeur Arie van Eijden van de KNVB wilde gisteravond niet reageren op de plannen van de VVCS. ,,Dit komt niet onverwacht. We wachten eerst de tekst van de procedure af.'' De voetbalbond heeft de verantwoordelijkheid voor het afsluiten van de tv-contracten overgedragen aan de clubs.

De ledenvergadering van de VVCS heeft gisteravond de spelers Marc van Hintum van Vitesse en John Lammers van RBC tot bestuurslid van de vakbond benoemd.