Verlies Avebe door gen-aardappel

Aardappelzetmeelconcern Avebe heeft het afgelopen boekjaar een netto verlies geleden van 19,7 miljoen gulden. De oorzaak is dat de onderneming in totaal 22 miljoen gulden heeft moeten reserveren voor het opschorten van proeven met de teelt en verwerking van genetisch veranderde aardappelen en voor `stroomlijning' van de organisatie, lees het sluiten van fabrieken.

Dit jaar ging de fabriek in het Groningse Foxhol (zeventig werknemers) dicht. De reserveringen komen ten laste van het uit de normale bedrijfsvoering behaalde positieve resultaat van 13,3 miljoen gulden. Hierdoor is het bedrijfsresultaat met 19,7 miljoen gulden negatief. Vorig jaar werd nog een winst geboekt van 5,2 miljoen gulden. De innovatie, het onderzoek en de ontwikkeling van de zogeheten amylopectine-aardappel (de gen-aardappel) zet Avebe op een laag pitje voort. Teelt en verwerking van de transgene aardappel zijn echter niet toegestaan, omdat het bedrijf nog steeds niet de vereiste vergunningen binnen heeft van het minsterie van VROM.

Volgens woordvoerder H. Jasken van Avebe zit het ministerie met de moderne biotechnologie in zijn maag. Avebe verwerkt de aardappelen echter niet in de voedingsmiddelenindustrie, maar als derivaten in de textiel- en papierindustrie, onderstreept Jasken.