TWEEDE KERSTMENU

Vandaag het recept voor het hoofdgerecht van het eerste kerstmenu: zalmfilet met verschillende soorten kool en prei. Deel 1, de Poolse paddestoelenpaté, stond 11 december in de krant. Ook het volgende recept is voor 6 personen. De groente kan heel goed een dag van de voren worden klaargemaakt en later in de magnetron of in de oven worden verwarmd. Vis en paddestoelen worden op het laatste moment gebakken. Baktijd: hooguit 10 minuten. De bereiding van de groente: snijd de prei in ringen van 1 cm dik. Proef de zuurkool. Is de zuurkool erg zuur, spoel haar dan af onder de kraan en laat uitlekken. Snijd de witte kool in dunne slierten. Of koop voorgesneden kool. Fruit in een royale pan de preiringen in boter. Doe dan de zuurkool, de witte kool en de laurierbladen erbij. Giet droge wijn op de groente. Reken op een halve liter. Strooi er wat zout en cayennepeper op en schep alles door elkaar. Laat de groente ongeveer een uur op een laag vuur stoven. Controleer af en toe of er nog genoeg vocht in de pan zit. De zalmfilets worden op het laatste moment, vlak voor het opdienen, gebakken. Koop mooie dikke repen, en niet de dunne platte stukken die van het staartstuk worden afgesneden. Snijd de steeltjes van de shii-take's. Deze steeltjes zijn en blijven namelijk taai. Bak alle in plakjes gesneden paddestoelen in een beetje boter knapperig en lichtbruin. Strooi er een beetje zout op. Roer de crème fraîche erdoor. Houd deze garnering warm. Bak nu de met zout bestrooide zalmstukjes in de rest van de boter op een niet al te hoog vuur. Draai de filets na 4 minuten om en bak ze nog eens een minuut of 3. De vis moet nèt gaar zijn. De totale baktijd hangt uiteraard af van de dikte van de vis. Leg de vis op de borden (of op de groente in de schaal) en schep de romige paddestoelen erop. Garneer met bieslook.