Turkije wil af van Koerdisch uitzendverbod

Turkije overweegt om het verbod op het uitzenden van televieprogramma's in het Koerdisch op te heffen. Minister van Buitenlandse zaken Ismail Cem zegt dat vanmorgen in het Turkse dagblad Hürriyet. ,,Iedere burger in Turkije moet het recht hebben om op televisie in zijn eigen taal te praten'', verklaart Cem in die krant. ,,Dat is onze overtuiging en dat is ook een onderwerp waaraan de Europese Unie grote waarde hecht.''

De verklaring van de minister volgt enkele dagen nadat Turkije het aanbod van de Europese Unie aanvaardde om kandidaat-lid te worden van de Unie. Aan toetreding is een aantal voorwaarden verbonden. Eén daarvan is verbetering van de mensenrechtensituatie in Turkije.

De internationale gemeenschap vraagt Turkije al jaren om uitbreiding van de culturele rechten voor de Koerden. Volgens de huidige Turkse wetgeving mogen Koerden geen tv-programma's verspreiden in hun eigen taal en ook geen onderwijs volgen in het Koerdisch. Turkije erkent de twaalf miljoen Koerden in Turkije niet als aparte groep. (Reuters, AP)