Scholier: `Maar traangas is toch geen wapen?'

Met de landelijke actie `Heb 't lef, wapens weg' probeert de politie vooral ook jongeren ertoe over te halen straffeloos hun wapens in te leveren.

,,Hé Deetman, heb jij je wapens al ingeleverd?'' Onder grote hilariteit van ongeveer tweehonderd scholieren verschijnt de Haagse ex-crimineel en bekende Nederlander Henk Bres op het podium. Burgemeester Deetman van Den Haag heeft net zijn toespraak afgerond.

,,Moet ik al mijn messen wegdoen? En krijg ik daar geen ellende mee?'' Uit zijn jaszakken tovert Bres gewillig enkele grote messen tevoorschijn. Allemaal verdwijnen ze in de speciale `Heb 't lef'-ton. ,,Dat moeten jullie mij beloven, jongens. Allemaal inleveren die handel. Dat spul is levensgevaarlijk.''

Gisteren is de landelijke actie `Heb 't lef, wapens weg' van start gegaan. De politie wil wapenbezitters ertoe bewegen hun slag-, stoot- en steekwapens in te leveren. Zij kunnen dit de komende twee weken anoniem en zonder straf doen. De politie Haaglanden wil met de hulp van bekende Nederlanders en de horeca vooral jongeren tot actie bewegen, want juist onder die groep nemen het wapenbezit én het gevoel van onveiligheid snel toe.

In de aula van het Thomas More College spreekt burgemeester Deetman tijdens de opening van de regionale campagne de scholieren vaderlijk toe. ,,Jullie dragen meestal wapens om een veilig gevoel te krijgen en om stoer te doen'', houdt hij zijn opvallend aandachtige publiek voor. ,,Wapens roepen echter alleen maar agressie op, je bent helemaal niet veiliger. Bovendien is het helemaal niet stoer om gewapend rond te lopen.''

Met opvallende posters en spotjes moeten jongeren over de streep worden getrokken. Ook wijkagenten kunnen hierbij helpen.

De nacht van zaterdag op zondag in Den Haag is omgedoopt tot `Nacht van 't lef'. In die nacht werkt de horeca mee aan de campagne. Op 76 scholen in de regio heeft de politie speciale inlevertonnen geplaatst.

Ibrahim (17) staat achter het initiatief van de politie. ,,Vechten doe je met je vuisten'', zegt hij resoluut. Volgens hem is wapengebruik vooral op school een probleem. ,,In discotheken kom je er meestal niet in met een mes. Hier op school is minder controle.'' Als hij uitgaat, neemt Ibrahim een spuitbus traangas mee. ,,Als iedereen een wapen meeneemt, moet ik iets terugdoen. Als je traangas bij je hebt, word je bijna nooit gepakt. Je plakt er een stickertje van een deodorantfles op en je komt overal binnen.''

Nog nooit heeft hij zijn spuitbus gebruikt, maar hij zou het in noodsituaties zeker doen. Daar kan geen enkele campagne hem van afhelpen. ,,Wat in mijn hoofd zit, blijft in mijn hoofd. Ik laat me niet beïnvloeden.''

De politie verwacht niet veel wapens te krijgen, maar hoopt met de actie vooral te bereiken dat de jongeren gaan beseffen dat zij beter geen wapentuig bij zich kunnen hebben.

,,De harde kern pak je niet'', denkt ook Henk Bres. ,,Maar juist scholieren kun je nog beïnvloeden. Ik heb trouwens niets tegen een goede vechtpartij, daar word je een grote vent van. Ik ben zelfs bekend geworden door mijn gewelddadige achtergrond.''

Solomon (16) van het Stevin College is nog niet overtuigd door de argumenten van de initiatiefnemers. ,,Wat is er nou aan om met je handen te vechten? Je krijgt alleen maar klappen terug.'' Solomon gaat ongewapend naar school en naar de kroeg, hoewel dat het op het Stevin College een waar `wapenfestival' is. Later informeert hij voor de zekerheid: ,,Traangas is toch geen wapen?''

Na een dag heeft nog geen scholier op het Thomas More College zijn wapen ingeleverd. Directrice J. Henskens had ook niet anders verwacht. ,,Het is al heel wat als de campagne wat discussie oplevert.'' Vermoedelijk blijft de ton tot het einde van de actie leeg, vreest Henskens. ,,Voor de veiligheid hebben we de messen van Henk Bres er maar vast uitgehaald.''

    • Guus Valk