NBA breidt werkterrein uit naar Alkmaar

Amerikaanse topsportbonden lonken openlijk naar Europa, waar de belangstelling voor basketbal, honkbal en football fors toeneemt. In Alkmaar werd onlangs de eerste Europese NBA Shop geopend.

Alkmaar kan sinds kort bogen op een bijzondere aanwinst op sportgebied. In de Noord-Hollandse stad is onlangs de eerste door de Amerikaanse profbasketbalbond (NBA) gesponsorde sportwinkel van Europa geopend. Ingeklemd tussen stapels ijsmutsen van de plaatselijke voetbaltrots AZ en een uitgebreid assortiment sportschoenen prijken nu shirts en shorts met de namen van sterren uit de Amerikaanse basketbalcompetitie.

,,We verkopen artikelen van de negen bekendste Amerikaanse teams en populairste spelers'', zegt Intersport-verkoper Ruben wijzend op een rij posters van basketballegende Michael `Air' Jordan en Shaquille O'Neil. Bij gebrek aan basketbalidolen in eigen land wijken Nederlandse jongeren uit naar de duurbetaalde sterspelers in de Verenigde Staten. Niet alleen BNA-spelers zijn populair. In dezelfde formule volgen binnenkort ook een door de Amerikaanse honkbalbond gefinancierde shop en een exclusieve American football-winkel.

De NBA-winkel in Alkmaar – niet de meest voor de hand liggende vestigingsplaats – is afgekeken van de populaire NBA Store aan de Fifth Avenue in New York. Omdat de belangstelling voor Amerikaanse topsporten ook buiten de VS toeneemt, ging de marketing-afdeling van de NBA naarstig op zoek naar een geschikte locatie in Europa. Inkoper Marcel Groenveld van Intersport spreekt van een gelukkige timing. ,,We hadden in de winkel al een klein hoekje ingeruimd voor Amerikaanse sporten. De NBA heeft via de Europese tak contact met ons gezocht om dat hoekje uit te breiden. Het verzoek kwam precies op het juiste moment. Wij gingen net verbouwen en de bond zocht een nieuwe locatie.''

Alles in de winkel is door de NBA geleverd: van de originele basketbalvloer (inclusief belijning) tot en met de als etalage dienende kleedkamerkasten, actiefoto's en televisieschermen. ,,Een verkoopteam van de Amerikaanse basketbalbond heeft deze vestiging eigenhandig ingericht'', zegt Groenveld trots. ,,De NBA levert tevens elke week nieuwe videobanden met hoogtepunten en interviews van de afgelopen zeven dagen.''

Elders in de sportzaak zijn enkele oefenveldjes aangelegd waar schoenen, ballen, rackets en zelfs golfsticks getest kunnen worden. Deze week verrijst op die plek een virtueel basketbalstadion. ,,Mensen wanen zich in een uitverkochte speelhal. Aangemoedigd door een uitzinnige menigte spelen ze mee in een profduel in de NBA'', legt Groenveld uit. Interactieve elementen zijn ook te vinden in de reusachtige handafdrukken van sterspelers als Shaquille O'Neal van de Los Angeles Lakers van wie tevens een abnormaal grote basketbalschoen is te bewonderen, maat 59. Sinds vandaag is de NBA-shop verfraaid met een shirt met de echte handtekening van The Shaq.

Inkoper Groenveld doet een gewaagde voorspelling: ,,Jongeren uit heel Nederland komen binnenkort een dagje naar Alkmaar om een origineel NBA-shirt te kopen. Je ziet het nu al: het is bijna winter, maar we hebben toch heel wat shirtjes verkocht.''

Om de NBA-artikelen te promoten, zal op korte termijn een basketballer uit de Noord-Amerikaanse profcompetitie naar Alkmaar komen. Groenveld: ,,Wie? Geen idee, maar iedereen is welkom.''