Nabisco koopt moederbedrijf van Verkade

Het Britse koekjesbedrijf United Biscuits, in Nederland eigenaar van onder meer Verkade en Croky-chips, komt in handen van het Amerikaanse voedingsconcern Nabisco, de grootste koekjesmaker in de VS.

Nabisco betaalt ruim 4 miljard gulden in samenwerking met de Amerikaanse participatiemaatschappij Hicks Muse Tate & Furst. Daarmee voegt Nabisco, een dochterbedrijf van het tabaks- en voedingsconcern RJR Nabisco, ongeveer 1 miljard pond (3,5 miljard gulden) toe aan de koekjesdivisie, die afgelopen jaar een omzet behaalde van ongeveer 7 miljard gulden. De op één na grootste producent van koekjes ter wereld is het Franse Danone, met merken als Lu en Britannia en een omzet van bijna 6 miljard gulden in koekjes.

De raad van bestuur van United Biscuits maakte vanochtend bekend te hebben ingestemd met het bod van de Amerikanen. Maar een groep investeerders rond de Britse investeringsmaatschappij Cinven verklaarde meteen een hoger bod te willen uitbrengen. Ook Danone zou de afgelopen weken hebben meegedaan aan de biedingsstrijd.

United Biscuits zette zichzelf twee maanden geleden te koop. Onlangs werd al de Britse pizza- en diepvriesdivisie voor 700 miljoen gulden verkocht aan het Amerikaanse Heinz. United Biscuits heeft de afgelopen jaren een forse herstructurering achter de rug. Het bedrijf koesterde eind jaren tachtig en begin jaren negentig nog grote ambities. Het wilde concurreren met Danone en Nabisco in koekjes en met PepsiCo in snacks en zoutjes. Maar het verloor die strijd op alle fronten. Daarna trok United Biscuits zich terug op Europa en werden de grote belangen in de Verenigde Staten en Australië verkocht.

De koers van het aandeel op de beurs in Londen gaf aan hoe weinig vertrouwen beleggers hadden in het bedrijf. De koers zakte van 4,24 pond eind 1990 tot 1,88 pond begin oktober. Het huidige bod komt neer op 2,45 pond per aandeel.

De koekjesdivisie van United Biscuits heeft één internationaal merk, McVitie's, en bestaat verder voornamelijk uit oude, nationale merken als BN in Frankrijk en Delacre in België. Ook Verkade, gevestigd in Zaandam, maakt sinds 1990 deel uit van United Biscuits. Verkade maakt weer winst sinds een sanering in 1996. Er werken nu zeshonderd mensen.