Leger Israel doodt twee Hamas-leiders

Een Israelische elite-eenheid heeft gisteravond in het nog bezette deel van de Westelijke Jordaanoever twee leiders van de militaire vleugel van moslim-fundamentalistische Palestijnse beweging Hamas gedood.

Een van de slachtoffers is Iyad al-Battat, die al jaren door Israel werd gezocht wegens betrokkenheid bij talrijke anti-Israelische aanslagen. De Israelische onderminister van Defensie, Efraim Sneh, verklaarde vanochtend dat Battat en zijn metgezel door Israel op een dodenlijst waren gezet. Palestijnse bronnen spraken meteen van een ,,klassieke buitengerechtelijke executie''. Het Palestijnse Gezag van Yasser Arafat had tot vanmiddag niet gereageerd op de actie.

,,Iedereen van Hamas die moordaanslagen pleegt, wordt automatisch voor de dood aangemerkt'', zei Sneh voor radio Israel. Battat werd onder andere verdacht van een aanslag waarbij vorig jaar een Israelische grenspolitieman de dood vond. ,,Ik had gezegd dat die aanvallers binnen een jaar zouden sterven'', zei Sneh, ,,en zie, het vergde minder dan een jaar''.

Generaal-majoor Yitzhak Eitan, commandant van de Israelische troepen op de Westelijke Jordaanoever, zei dat het leger in actie was gekomen na een tip dat de mannen in het dorp Beit Awla, bij Hebron, bijeen waren om plannen uit te werken voor aanslagen deze week, ter gelegenheid van de 12de verjaardag van Hamas. Beit Awla ligt in gebied waar de Palestijnen het civiele gezag in handen hebben, maar Israel nog steeds voor de veiligheid verantwoordelijk is.

De Israelische actie begon gisteravond kort na het avondmaal waarmee gelovige moslims hun dagelijkse vasten in het kader van de islamitische vastenmaand Ramadan breken. Commando's van de undercover Duvdevan-eenheid, die het dorp van de buitenwereld hadden afgesloten en het huis hadden omsingeld, schoten ten minste één raket op het huis af nadat ze onder vuur van automatische wapens waren gekomen. Daarbij werden Battat en een tweede activist gedood. Drie anderen gaven zich over en zijn gearresteerd.

In het dorp werden nog enkele tientallen arrestaties verricht. Onder hen is ook de eigenaar van het huis waar de Hamas-cel zich had verschanst. (AFP, AP, Reuters)