Internationaal

LONDEN

Spektakel was vanmorgen ver te zoeken op de Europese beurzen. Handelaren wachtten op de Amerikaanse inflatie over november, die vanmiddag zou worden gepubliceerd. De cijfers moeten aangeven of het inflatiebeeld in de VS nog steeds gematigd is, en in hoeverre de stijgende olieprijs in de consumentenprijsindex begint door te sijpelen. In Londen boekte de FTSE-index een kleine winst van 0,2 procent op 6.722 punten. Opvallend was vooral de daling van farmacie-aandelen, die allemaal meer dan 2 procent naar beneden gingen.

FRANKFURT

De DAX-index klom vanmorgen met 1,3 procent naar 6.221 punten. Dat was vooral te danken aan softwarehuis SAP, dat op basis van een nieuw record voor de Amerikaanse Nasdaq-index 3,6 procent steeg. Mannesmann moest wat terug, met 1,5 procent. Het formele bod van Vodafone op het Duitse concern wordt nog vóór Kerstmis verwacht.

PARIJS

Het conglomeraat Vivendi, dat eigenaar is van het telecommunicatiebedrijf Cegetel, was vanmorgen opnieuw uit de gratie, nadat beleggers concludeerden dat het waarschijnlijk geen rol zal spelen in de grootsscheepse herschikking in de Europese telecomsector die de aandelenkoersen fors heeft opgedreven. Tegenover de daling van Vivendi stonden flinke winsten in de detailhandelssector, onder meer voor het aandeel Carrefour en voor Casino. De CAC-index noteerde een geringe stijging van een half procent op 5.568 punten.

TOKIO

De handel op de effectenbeurs van Tokio is vandaag geëindigd met een klein verlies. De Nikkei-index zakte met 40 punten tot 18.166, een daling van 0,2 procent. Winstnemingen waren de oorzaak van de daling. Vooral buitenlandse beleggers ontdeden zich van aandelen in de IT-sector.

In Zuid-Korea was eveneens sprake van een daling van de koersen. De beursindex daar ging met iets meer dan 1 procent naar beneden. In Australië trad per saldo vrijwel geen verandering op in het koersgemiddelde en in Hongkong was de beursindex aan het slot van de handel bijna 1 procent lager.

NEW YORK

De effectenbeurs op Wall Street begon de week rustig. Handelaren waren in afwachting van de index van consumentenprijzen, die vanmiddag zou worden gepubliceerd. Het Dow Jones-gemiddelde sloot gisteren met een verlies van 0,29 procent op 11.193 punten. De detailhandelfondsen deden het goed. Geruchten dat Wal-Mart zou gaan samenwerken met internetaanbieder America Online stuwde het aandeel van supermarktgigant omhoog met 7,21 procent. De schermenbeurs Nasdaq sloot ruim 1 procent hoger lager op 3.658 punten.