Euro weinig gebruikt in Nederland

De Europese eenheidsmunt euro, die begin dit jaar giraal is ingevoerd, wordt in Nederland nog maar weinig gebruikt vergeleken bij andere EU-lidstaten. Dat blijkt uit een overzicht van de Europese Commissie. Zo is nog slechts 0,3 procent van de Nederlandse bedrijven voor hun boekhouding overschakeld op euro. In Frankrijk is dat 4,2 procent, in Luxemburg 7 procent. Pas 19 procent van de Nederlandse bedrijven is overgegaan tot het gebruik van de euro op rekeningen, terwijl dat elders 25 tot 50 procent is. Hetzelfde geldt voor het prijzen van artikelen. In Nederland doet 23 procent van de bedrijven dat zowel in guldens als in euro. In een land als Frankrijk gebruikt circa 80 procent van de grootwinkelbedrijven zowel de franc als de euro op prijskaartjes. (ANP)