CDU doet beroep op afwezige Helmut Kohl

De Duitse oud-bondskanselier Helmut Kohl moet snel en ruimhartig meewerken aan pogingen van zijn partij, de CDU, om helderheid te scheppen in de zaak van de illegale partijrekeningen.

Dat heeft CDU-leider Wolfgang Schäuble gisteren gezegd op een congres van zijn partij in Berlijn. Kohl zelf was, tegen zijn gewoonte in, afwezig.

Hoewel de bijeenkomst eigenlijk ging over een nieuwe familiepolitiek, werd de `zwart geld affaire' door enkele sprekers ter sprake gebracht. Ook Schäuble kon er niet om heen. De publiciteit erover achtervolgt zowel Kohl als de CDU al enkele weken, en verschaft regeringspartij SPD die zelf met een financieel schandaal kampt, genoeg munitie om daarvan de aandacht af te leiden.

Kohl heeft inmiddels toegegeven dat onder zijn bewind als partijvoorzitter de CDU er geheime bankrekeningen op na hield, maar heeft altijd ontkend dat geld in eigen zak te hebben gestoken. Schauble steunde Kohl daarin gisteren; ,,Wie Kohl kent weet dat hij zijn eigen zakken niet spekt. Inmiddels is duidelijk geworden dat het niet alleen om bankrekeningen van de CDU in Duitsland gaat, maar ook in Zwitserland.

De Bondsdag heeft vorige week besloten een parlementair onderzoek in te stellen dat waarschijnlijk lange tijd gaat duren. Op de bankrekeningen zouden onder meer bedragen staan die het staalbedrijf Thyssen aan de CDU zou hebben betaald (1 miljoen mark) bij wapenleveranties aan Saoedi-Arabië. Ook zou het Franse bedrijf Elf Acquitaine 11 tot 13 miljoen mark aan de Duitse regering hebben betaald om investeringen in Oost-Duitsland te mogen doen.

Kohl heeft echter steeds de beschuldiging verre van zich geworpen als zouden beslissingen van zijn bondsregering destijds `te koop' zijn geweest. Schäuble nam Kohl gisteren op dit punt in bescherming. ,,De zestien jaar van Helmut Kohl zijn zestien goede jaren geweest voor Duitsland' en voor Europa'', zei Schaüble. Even later voegde de CDU-leider daar echter aan toe: ,,Wat niet in orde was, moet snel opgelost worden. Hoe sneller hoe beter.'' Het CDU-onderzoek moet na enkele maanden afgerond zijn.